Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. travnja 2020.
LAPSUS ŠEFA SDP-a

Kako se Bernardić utopio na Dan žena: Zasut je žestokim kritikama zbog vrijeđanja

Foto D. JELINEK
Foto D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2020. u 21:27 2020-03-07T21:27:00+01:00

Svi vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje, kaže Marijana Puljak

Uoči Dana žena predsjednik SDP-a uspio je uvrijediti žene.

"Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu'', poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u intervjuu Hini odgovarajući na pitanje zašto među koordinatorima izbornih jedinica nema niti jednu ženu i nije li koordinatorstvo šansa za profiliranje? 

Stoga se, pred većim brojem žena koje je, uoči njihova dana okupio na tribini o diskriminaciji, ogradio od diskriminacije: ''Neki pokušavaju i meni i SDP-u imputirati diskriminaciju prema ženama i vidim da se neke moje izjave i danas na tu temu izvlače iz konteksta i pogrešno interpretiraju. Možda su nespretne, ali svakako nikakva namjera nije bila nikoga diskriminirati'', javlja Televizija N1.

Takva je izjava izazvala reakcije kod žena izvan i unutar stranke, ali i na društvenim mrežama, a bivša SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović upozorila je: ''Ovakve izjave nanose ozbiljnu štetu političkoj vjerodostojnosti čitave stranke, a mislim da su na neki način i autogol samog predsjednika. Očekujem od žena SDP-a da odreagiraju na neki zajednički način i spase što se spasiti da u smislu vjerodostojnosti i iskrene borbe za položaj žena''.

''Ja vjerujem da je imao dobre namjere, naravno da je rekao krivo. Ali na neki način to govori upravo ovo o čemu mi danas govorimo. To je samo činjenica da SDP do sada očito svojim ženama nije davao dovoljno šanse'', kazala je Ana Miličević Pezelj iz SSSH-a.

U intervjuu je kazao i kako je to nažalost tako zbog malog broja žena u Saboru i tijelima stranke, a na pitanje zašto primjerice gradonačelnica Supetra ne bi bila koordinatorica, rekao je kako vjeruje da će ona kao i ostale kolegice dobiti svoju šansu, javljaju Vijesti.hr.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podsjeća: ''Ako ženama ne damo jednake šanse, a imamo iznimno vrijedne, ambiciozne, obrazovane žene, tada one neće biti vidljive. Ne samo u političkoj sferi, nego ekonomskoj, društvenoj, bilo kojoj sferi''.

Upitan je li među SDP-ovim izbornim koordinatorima mogla biti koja žena, bivši predsjednik SDP-a Ivo Josipović odgovorio je: ''Možda je mogla da, sigurno je mogla, ali mislim da je Bernardić dao jedno obrazloženje koje je možda malo izvan konteksta stavljeno u javnost, a da je najvažnije ono što stranka zaista radi, a to je položaj žena na izbornim listama gdje su apsolutno ravnopravne s muškima''.

Bile su i na euroizborima, a najavljuju, bit će tako i na parlamentarnima. Bernardić je i prije i poslije te rečenice zagovarao rodnu ravnopravnost, no njegov lapsus najmanji je problem kada se radi o pravima žena koje i dalje u 21. stoljeću pokušavaju biti ravnopravne s muškarcima, rame uz rame.

"Kada čelnik najveće oporbene stranke izostanak žena na popisu koordinatora izbornih jedinica opravda izjavom da ''koordinatorstvo nije za eksperimentiranje i da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu'', onda znamo da je rodna jednakost u politici samo deklarativna i da je politička moć i dalje u rukama muškaraca", poručila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Svi, kaže, vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje.

Da su zgroženi, ali ne i iznenađeni Bernardićevom izjavom, poručili su i Demokrati njegova bivšeg stranačkog kolege Miranda Mrsića i napomenuli kako bi političari, posebice oni s lijevog spektra, morali biti predvodnici društvenih promjena koji bi Hrvatsku trebali izvući iz patrijarhalnog i šovinističkog pristupa ženama.

Zaprepašćujućom drže činjenicu da se osoba koja ne priznaje postojanje Ustavom RH zajamčene vrednote ravnopravnosti spolova, sprema uskoro preuzeti vlast u Hrvatskoj pa stoga zahtijevaju da se predsjednik SDP-a odmah i bez odgode ispriča svim ženama u Hrvatskoj jer "žene jesu i moraju biti ravnopravne sastavnice našega društva".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.