S ili bez resora

Kako je Marić na kraju ipak završio u Vladi? Plenković mu isprva nije planirao dati posebno ministarstvo

Jagoda Marić

Goran Marić ušao je u Vladu / arhiva NL

Goran Marić ušao je u Vladu / arhiva NL

 Most podržava Gorana Marića. Nitko još ne želi procjenjivati hoće li se koordinacija pretvoriti u ministarstvo, ali... 



 Da premijer Andrej Plenković nije planirao Goranu Mariću dati ministarstvo u kojem bi se objedinilo upravljanje državnom imovinom, osim što tog ministarstva nema u nedavno usvojenom novom ustroju Vlade, govori i činjenica da je istim zakonom Državni ured za upravljanje državnom imovinom postao središnji državni ured. Time je valjda upravljanje državnom imovinom dobilo veću važnost, ono koju mu je premijer planirao dati. Ipak, Plenković je želio Marićev ulazak u Vladu, ističu naši izvori iz HDZ-a, a Marić je od početka želio jedino Ministarstvo gospodarstva, koje je izravno nadređeno sad već nekadašnjem DUUDI-ju i CERP-u, no to je mjesto dobila Martina Dalić. Tako je, procjenjuju naši sugovornici iz HDZ-a, i rođena ideja da se Mariću da koordinacija svih tijela koje upravljaju državnom imovinom, no hoće li se to pretvoriti u ministarstvo nitko od njih ne želi procjenjivati.


– Marić je ušao u Vladu jer ju je jače trebalo HDZ-ovski obojiti i zato je premijer i povukao taj potez, a je li mu obećao i da će dobiti ministarstvo to znaju samo njih dvojica. Ako jest, Marić će sigurno inzistirati na tom dogovoru, kaže nam sugovornik iz HDZ-a. Dodaje i da Plenković nije napravio nikakvu uslugu Mariću ako ga planira četiri godine imati u Vladi bez resora, dok su u HDZ-u barem među našim sugovornicima podijeljena mišljenja o tome treba li Marić ipak dobiti resor ili je još jedno ministarstvo previše.


U Mostu su zadovoljni što je Goran Marić ušao u Vladu.




– On je odradio lavovski dio pregovora oko sastavljanja Vlade, on nas je uvjerio da možemo vjerovati sadašnjem HDZ-u i malo popustiti kad je u pitanju odgoda ispunjavanja nekih naših jamstava. Za suradnju HDZ-a i Mosta dobro je da je on u Vladi. Uz to vjerujemo da će, kad je u pitanju državna imovina, voditi računa o interesima Hrvatske a ne pojedinih skupina Kad dođe prijedlog o osnivanju još jednog ministarstva tada ćemo imati i svoj stav o tome, kaže nam sugovornik iz Mosta koji se ne želi izjasniti o manevru u kojem sadašnja vlast smanjuje broj ministarstva na 19, da bi se opet vratila na 20.


Da Most podržava Marićev ulazak u Vladu potvrdio je i Miroslav Šimić koji je u Saboru kazao da nije točno da je Marić preko noći upao u Vladu, jer se u pregovorima o njemu ozbiljno razgovaralo i cijelo je vrijeme bio kandidat za izvršnu vlast.


Bavljenje i upravljanje agencijama, fondovima i državni uredima je važan i zahtjevan posao, jedan od zahtjevnijih. – Treba li nam novo ministarstvo odlučit će ljudi u izvršnoj vlasti, odgovorio je Šimić na pitanje je li Hrvatskoj baš nužno jedno ministarstvo. Odgovarajući na isto pitanje SDP-ovac Peđa Grbin je kazao da je Hrvatskoj potrebno da u petak donese zakon o ustroju i djelokrugu ministarstva i da taj zakon u srijedu, pet dana kasnije poštuje.


– To je Hrvatskoj potrebno, a ne da već pet dana nakon što smo usvojili zakon kojim se definira koja ćemo ministarstva imati, taj isti zakon kršimo, stvaramo neko ad hoc tijelo. Ono što je najgore, a citiram konkretnog ministra o kojem vi govorite, da ustroju ministarstava i razgraničavanju djelokruga njihova rada, pristupamo u hodu, istaknuo je Grbin.