Penalizacija

Kad vas zaboli, imajte novce: Tko ne plati “nehitni pregled” u Hitnoj pomoći, dobit će – ovrhu

Ljerka Bratonja Martinović

Djeca, ginekološki i psihijatrijski slučajevi neće trebati plaćati hitnu  pomoć. Svi ostali plaćat će 15o kuna za »nehitni« pregled u Hitnoj



ZAGREB  Novi sustav hitnog bolničkog prijema, u kojem će se »nehitni« pacijenti vraćati obiteljskom liječniku, a u protivnom plaćati 150 kuna za pregled, neće se odnositi na djecu, niti na ginekološke i psihijatrijske pacijente, doznaje se u Ministarstvu zdravlja. Novi režim obuhvatit će objedinjene hitne bolničke prijeme, u koje u pravilu ne ulaze pedijatrija, ginekologija i psihijatrija, već se hitni pacijenti na ovim odjelima primaju zasebno.  


Pacijenti s hitnog bolničkog prijema kojima bolnička administracija odluči naplatiti 150 kuna za pregled jer ne ulaze u kategoriju hitnog pacijenta, a nemaju taj iznos u svom novčaniku, račun za bolničke usluge stići će na kućnu adresu. Tako, naime, bolnica danas postupa u slučaju da pacijent ostane dužan platiti participaciju, ako nije dopunski osiguran.


Prvo opomena


U slučaju neplaćanja računa, bolnica šalje opomenu, a ako ni to ne urodi plaćanjem duga, može uslijediti i ovrha, u što su se osvjedočile stotine pacijenata koji su prošle godine od KBC-a Zagreb dobili opomene pred ovrhu s uračunatim troškovima odvjetničke usluge.




Iz zagrebačkog KBC-a su opomene slali osiguranicima koji u trenutku pružanja zdravstvene usluge nisu platili participaciju, bilo da nisu imali važeću policu dopunskog osiguranja, da su došli u bolnicu bez uputnice ili kod sebe nisu imali dovoljno novca za podmirenje participacije. Takve pacijente, objasnila je uprava bolnice, nisu odbijali pregledati jer to smatraju neetičnim i protivnim pravilima struke. Iz istog razloga nisu odbijali izdavati nalaze pacijentima, pogotovo ako im je preporučena kakva terapija.


Novac za pregled na hitnoj na kojem pacijent inzistira unatoč mišljenju trijažne sestre da to nije potrebno neće se moći naplaćivati unaprijed, jer se tek nakon pregleda liječnika utvrđuje koliko bi takav pacijent trebao platiti. Prema izjavama ministra Nakića, u slučaju da pacijent dobije infuziju ili neku drugu terapiju, što znači da mu je određena medicinska skrb ipak bila potrebna, pregled bi ga koštao upola manje. Drugim riječima, pacijentu će se pregled naplaćivati tek po izlasku iz hitne, a ako nema traženi novac, račun će mu se slati na kućnu adresu.


Iz Samostalnog sindikata socijalne skrbi naplatu hitne ocijenili su jučer »niti socijalnom, niti humanom, nigdje utemeljenom, a još manje bezazlenom«.


Opasna mjera


– To je opasna i tragična mjera, koja nema pravne osnove i traži zakonodavne izmjene. Zakonima u zdravstvu pravo na hitnu pomoć zagarantirano je svim osiguranim i neosiguranim osobama – poručio je predsjednik Sindikata Stjepan Topolnjak, koji tvrdi da se ne radi o participaciji, već o penalizaciji građana. »Tko je uopće ovlastio ministra zdravlja da propisuje koliko košta usluga obrade pacijenta u hitnoj medicinskoj pomoći, i na temelju kojih pokazatelja je utvrdio da je to baš iznos od 150 kuna?«, pita Topolnjak, te zaključuje da bi po tom principu svi građani koji rade od ponedjeljka do petka, a mogu si priuštiti 150 kuna, barem jednom godišnje subotom ili nedjeljom mogu doći u hitnu na »sistematski pregled za 150 kuna«.