Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
20. travnja 2019.
Traže da država preuzme naplatu autorskih prava

Kabelski distributeri: HDS ZAMP pod krinkom zakona provodi pljačku

Kabelski distributeri: HDS ZAMP pod krinkom zakona provodi pljačku
Kabelski distributeri: HDS ZAMP pod krinkom zakona provodi pljačku
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2012. u 15:13 2012-03-21T15:13:00+01:00

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako nema komentara na kaznenu prijavu

ZAGREB – Kabelski distributeri Hrvatske zatražili su danas pokretanje izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima na način da se naplata autorskih prava stavi pod državno okrilje, tvrdeći da neregistrirana udruga građana Hrvatsko društvo skladatelja – zaštita autorskih prava (HDS-ZAMP) pod krinkom postojećeg zakona ozakonjeno provodi pljačku uz pomoć nekih ljudi iz pravosudnih institucija.

Distributeri su na konferenciji za novinare izvijestili da su podnijeli kaznenu prijavu protiv HDS-a zbog nepoštivanja zakona i udruženja za počinjenja kaznenog djela.

»Došli smo do insinuacija da se radi o organiziranom kriminalu«, rekao je Stanislav Magić iz »Magic Telekoma Varaždin«.

Dodao je da trgovački sud nije uvažio njihove dokaze i da su počeli sumnjati u pristranost.Tvrde da HDS-ZAMP vrši utjecaj na suce i da su neki vodeći članovi te udruge ujedno i članovi Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP-ALAI) u kojoj su mnogi ugledni građani.

Upozorili su da ih HDS, odnosno HDS-ZAMP koja nastupa u ime HDS-a godinama terorizira sudskim postupcima, tražeći plaćanja naknada bez zakonske osnove i mjerljivih kriterija te sa proizvoljnim iznosima.U tome su, kažu, oštećeni ugostitelji, hoteli, frizeri, odnosno svaki obrt koji pušta glazbu.

Željko Debanić iz »Optika Kabela Zagreb« upozorio je da je djelatnost ostvarivanja autorskih prava 1946. povjerena državnoj ustanovi ali je 2003. prešla u nadležnost privatne udruge kojoj na njezin zahtjev pomoć u obavljanju kontrole mogu pružati inspekcije, carina i policija.

»Privatna udruga građana može dati nalog policiji, carini ili inspekciji, to je apsurd koji je provučen 2003.«, ustvrdio je Debanić, dodavši kako radi toga HDS-ZAMP nazivaju »udrugom opasnih namjera«. Distributeri traže da neka državna ustanova, odnosno Hrvatski audiovizualni centar ili Ministarstvo kulture definira jasno mjerljive kriterije obračuna naknada za autorska djela i preuzme naplatu autorskih prava te da se ti kriteriji definiraju u dijalogu sa svim interesnim udrugama i korisnicima autorskih djela.Time bi se, kažu, zaštitilo autorsko pravo ali i pravo korisnika da sudjeluju u utvrđivanju visine naknade za javno izvođenje autorskih djela.

Kabelski koncesionari tvrde da za distribuciju nisu dužni plaćati autorsku naknadu i da nema prave osnove za legaliziranje »dvostruke naknade« za istu izvedbu.Kao primjer nekontroliranog ponašanja privatne udruge kojoj zakonski okvir daje nadržavnu moć iznijeli su slučaj presude zagrebačkog Trgovačkog suda koji je naložio kabelskom operateru da plati iznos od 30 tisuća kuna i to za period kad nije obavljao tu djelatnost.Smatraju nedopustivim da organizacije autora proizvoljnim interpretacijama nepotpunog zakona provodi zaštitu autorskih prava i ubiru naknade koje se troše bez nadzora.

Slavko Kesar iz »Kabel Kanala« iz Rijeke, koji se 26 godina profesionalno bavio glazbom, rekao je da samo rijetki glazbenici ostvaruju na autorskim pravima velike iznose dok ostali nemaju za osnovne životne potrebe. Traže da HDS, s obzirom da je monopolist, objavi podatke koliko umjetnici primaju novca i kolike su plaće djelatnika ZAMP-a.

Ladislav Medunić iz »CATV-047 Karlovac« rekao je da su dobili ugovore sa štambiljom HDS-ZAMP ali da su došli do spoznaje da ta udruga uopće nije pravna osoba. 

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako nema komentara na kaznenu prijavu.

»To oni moraju raspraviti s nositeljima prava i sa državom. Ja nemam komentara«, poručio je Josipović novinarima na obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada.

Za medijske napise kako su njegove skladbe izvođenije od primjerice skladbi Dine Dvornika na vrhuncu njegove karijere rekao je kako se »uspoređuju kruške i jabuke«.

»Ja sam jedan od najizvođenijih skladatelja ozbiljne glazbe. Nedavno su i Poljaci izdali jedan CD s mojim kompozicijama i mislim da to samo koristi Republici Hrvatskoj«, ustvrdio je Josipović poželivši svim autorima da se što više izvode.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš