(Ne)socijala

KOSTURI IZ ORMARA Zadarski Centar za socijalnu skrb u zadnjih 9 godina niže aferu za aferom

Suzana Bandić

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

 Razne afere obilježile su rad posljednjih petoro ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Zadru. Problemi su očito puno veći i dublji što iziskuje radikalne promjene u sustavu, a ne »kozmetičke« mjere smjenjivanja ravnatelja



ZADAR Ministrica Nada Murganić najavila je zbog slučaja Pag smjenu ravnateljice Vesne Burčul, diplomirane socijalne pravnice i dugogodišnje zaposlenice u zadarskom Centru, čime je nastavljen niz smjena na čelu te ustanove, ali i afera koje su obilježile i mandate četvero prethodnih ravnatelja.


Burčul je na tu poziciju imenovana prije četiri godine, kad je zbog teških propusta, na pola mandata, tadašnja ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić smijenila tadašnju ravnateljicu Sanju Paleku.


Prva afera iz Centra za socijalnu skrb Zadar »isplivala« je u javnost još za mandata Miroslava Josipa Biloglava, a ona je dobila i svoj sudski epilog.




Biloglav je 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru osuđen na četiri godine zatvora jer je krivotvoreći isprave sebi priskrbio gotovo pola milijuna kuna.


Nakon njega na čelo Centra postavljen je Tomislav Orović, koji je ostao zapamćen po »aferi Nikpalj«.


Otkriće leša 45-godišnjeg muškarca, koji je zbog cerebralne paralize bio pod nadzorom zadarskog Centra i primao socijalnu pomoć šokirao je cijelu Hrvatsku. Ispostavilo se da je muškarac dvije godine ležao mrtav u potleušici na Ričinama, a za to vrijeme mu je uredno stizala socijalna pomoć u iznosu od 500 kuna.


Uz to, pokraj njegova mumificiranog tijela sve to vrijeme živjeli su njegova tada 84-godišnja majka i 44-godišnji brat. Orović je istovremeno s rasplamsavanjem te afere otišao u mirovinu, a na njegvo mjesto imenovana je Danijela Jadrijev.


No ni Jadrijev se nije dugo zadržala jer se uskoro saznalo za novu aferu na gračačkom području. Tamo je majka podvodila kćeri od kojih je jedna bila maloljetna, zapravo dijete od svega 12 godina. Jadrijev je zajedno sa voditeljem podružnice u Gračacu bila prijavljena za propuste vezane uz podvođenje djevojaka, no one su u odnosu na nju odbačene. Na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zadru zbog kaznenog djela neprovođenja odluka za zaštitu dobrobiti djeteta našao se samo voditelj podružnice, kojemu je nakon suđenja zatvorenog za javnost sudac Ante Bačić izrekao kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, dok je odbacio zahtjev ODO-a za izricanje mjere zabrane rada u struci.


Paleka se nakon imenovanja nije dobro snašla u rješavanju tada već nagomilanih problema koji su joj ostali iza Jadrijev, a ubrzo je zadarski Centar svrstan na zadnje mjesto ljestvice po učinkovitosti jer je inspekcijskim nadzorom u svezi revizije novčanih naknada utvrđeno da je u zadanom roku riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva. Njezin mandat obilježili su i jako loši međuljudski odnosi u ustanovi.


Djelatnici, ali i korisnici usluga, zasipali su pritužbama resorno ministarstvo pa je proveden inspekcijski nadzor u sklopu kojeg i anketa među djelatnicima. Za »ulazak« inspekcije u Centar ključan je bio incident u kojem su sudjelovale ravnateljica Paleka i računovotkinja koja je svojoj nadređenoj ispraznila sadržaj pepeljare na glavu.


Anketa je pokazala kako je tek 20 posto zaposlenika nezadovoljno, što se smatralo narušenim odnosima unutar te ustanove, ali ne u mjeri da bi se poduzimale ikakve daljnje radnje. No svega nekoliko dana nakon što je donesen takav zaključak, neopozive ostavke dala su tri od ukupno pet članova Upravnog vijeća što je za posljedicu, uz izmjenu zakona i posljedično raspisivanja novog natječaja za ravnateljsku poziciju, rezultiralo smjenom Paleke i imenovanjem Burčul. Na pola njezina mandata ispao je novi »kostur iz ormara«. Zbog sumnje da je godinama seksualno zlostavljao svoju kćer, te da je upravo on otac njezina djeteta koje je rodila sa svega 16. godina, uhićen je jedan Zadranin. I ta je obitelj bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb, a ujedno su koristili i stan u vlasništvu Grada Zadra. Muškarac je pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…