Nacionalna akcija za bolljim odnosom prema rodiljama

KBC Rijeka najbliže laskavoj tituli: Riječko rodilište uskoro postaje – prijatelj majki

Ljerka Bratonja Martinović

Foto V. Karuza / D. Škomrlj

Foto V. Karuza / D. Škomrlj

Udruga RODA pokrenula je akciju za promjenom odnosa i postupanja prema roditeljima za vrijeme poroda, a prvi su se njihovom pozivu odazvali u KBC-u Rijeka gdje su promjenu stava prema roditeljima najavili ukidanjem naplate troškova prisustva na porodu



Riječko rodilište moglo bi prvo u Hrvatskoj ponijeti titulu »Rodilišta prijatelja majki«, nakon što je kampanjom Udruge roditelja u akciji RODA pokrenuta akcija za promjenom odnosa i postupanja prema rodiljama za vrijeme poroda.


  Kampanja je pokrenuta krajem prošle godine, objavom šokantnih pisama u kojima rodilje svjedoče o ponižavajućim i nasilnim postupcima kakve prakticira osoblje rodilišta, nazivajući ih »debelim krmačama«, »stokom«, »glupačama«… U Rodi smatraju da se ljudska prava žena u rodilištima ozbiljno krše, i to zbog tradicionalnog stava društva i medicinske struke prema ženi te neprepoznavanja osnovnih potreba žene koja rađa.


  Ministar zdravlja Siniša Varga krenuo je zbog toga u inspekcijski nadzor u rodilištima koji još traje, a rezultati onoga što su inspektori zatekli u bolnicama bit će poznati u travnju. Iz udruge RODA već najavljuju nove akcije jer od Vargine kontrole ne očekuju mnogo.




  – Prema našim saznanjima, u protekla dva mjeseca otkako zdravstveni inspektori obilaze rodilišta, ništa se nije promijenilo na bolje, tvrdi Danijela Drndić, aktivistica Roda. S terena, kaže, ima informacije da inspektori koji provode nadzor ne traže nikakve konkretne podatke o problemima na koje su rodilje ukazale, već kontroliraju medicinska pitanja pridržavanja stručnih smjernica, stope smrtnosti, što rodilje ionako nisu problematizirale. Odgovor koji smo dobili iz Ministarstva zdravlja to potvrđuje: u klinikama za ginekologiju i porodništvo, stoji u tom odgovoru, osim nadzora nad zakonitošću rada obavlja se nadzor stručnog rada, i to na temelju podataka o broju poroda i broju novorođene djece, udjelu epiziotomije i epiduralne anestezije na porodu, učestalosti ljuštenja posteljice i carskog reza, maternalnom i perinatalnom mortalitetu…


Najava promjena


– Naslutila sam da bi se nadzorom moglo otkriti da je u stručnom dijelu sve u redu. Znam da su neki pokazatelji u redu, kao što je stopa smrtnosti djece i majki ili postotak carskog reza na porodu, ali to ne mogu biti jedini kriteriji, upozorava Drndić. Odnos prema rodiljama, postotak epiziotomija, pravo žene na odlučivanje o nekim segmentima poroda, elementi su koji moraju ući u indikatore kvalitete pojedinog rodilišta, smatraju Rode.


  Uvjeti za dobivanje titule Rodilišta prijatelja majki, što bi značilo da se u tom rodilištu prema rodiljama postupa s dužnim dignitetom, podrazumijevaju mogućnost podrške partnera ili druge osobe na porodu, javno dostupnu statistiku o porodima, izbor položaja za rađanje te provođenje procedura poput brijanja, klistira, prokidanja vodenjaka, samo kad je to doista potrebno. Osim toga, rodilište ne bi smjelo prelaziti preporučene okvire primjene oksitocina, epiziotomije, carskog reza i vaginalnog poroda nakon carskog reza, dok bi osoblje moralo biti educirano o prirodnim metodama smanjenja boli u porodu.


  U rodilištu KBC-a Rijeka formirana je radna skupina koja radi na primjeni svih ovih uvjeta, a riječko je rodilište kao najavu promjena u prosincu ukinulo naplatu troškova prisustva porodu. Sanacijski upravitelj Davor Štimac kaže kako ovaj projekt ima punu podršku bolničke uprave.


  – Težimo tome da gdje god možemo poboljšati zdravstvenu uslugu, kako pacijentima, tako i majkama i djeci, to potičemo i podržimo. To je ono čemu svako razvijeno, moderno društvo treba težiti, poručuje Štimac.


Dignitet majki


U Rodama se nadaju da će njihova kampanja promijeniti postojeće stanje, u prvom redu u pogledu odnosa prema rodiljama i većeg stupnja uvažavanja, te omogućiti da žene u većoj mjeri, koliko je to moguće, sudjeluju u odlučivanju u tome koji će se postupci kod poroda primijeniti.


  – Kad žena uđe u rodilište, smatra se da sve ono što se oko nje događa nije njena stvar, ona ne sudjeluje u odlukama. U sobu u kojoj se nalazi medicinsko osoblje ulazi bez riječi, nitko ne nalazi za shodno predstaviti se, ali je svi uredno pipaju i vire joj među noge. To je krajnje ponižavajuće i ne bi se toleriralo ni na jednom drugom odjelu, navodi Drndić.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…