Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Oštro osudili izjavu ministra unutarnjih poslova

Jukić i Klemm: Velikosrpski teroristi nisu "nesretnici", iznenađeni smo Orepićevom retorikom

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2016. u 11:30 2016-03-03T11:30:58+01:00

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u četvrtak su oštro osudili izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je prekjučer u Pakracu srpske paravojne postrojbe iz 1991. nazvao 'nesretnicima', naglasivši kako je to retorika koja iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu i izjednačava hrvatske žrtve i velikosrpskog agresora

ZAGREB Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata u četvrtak su oštro osudili izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je prekjučer u Pakracu srpske paravojne postrojbe iz 1991. nazvao 'nesretnicima', naglasivši kako je to retorika koja iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu i izjednačava hrvatske žrtve i velikosrpskog agresora.

 U priopćenju se podsjeća da su 1. ožujka 1991. »pripadnici Srpske demokratske stranke, kasnije mahom 'funkcionari' u tzv. sao krajini, organizirali okupljanje srpskog stanovništva oko zgrade pakračke policije i time pružili podršku srpskim policajcima koji su razoružali svoje hrvatske kolege. Sve je to bilo u suradnji s Beogradom i u cilju stvaranja 'Velike Srbije' «, ističu predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Dražimir Jukić i predsjednik Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm.

 Stoga, dodaju, nikako se ne može sudionike pokušaja zauzimanja policijske postaje u Pakracu 1991. nazvati 'nesretnicima', koji su bili zavedeni i nisu znali što rade, jer se radilo o »realizaciji projekta koji se planirao godinama, okupiranju Pakraca i njegova uključivanja u srpsku paradržavu u Hrvatskoj s konačnim ciljem priključenja Srbiji.»

 Teško je stoga nazvati 'nesretnicima počinitelje terorističkog čina, jer je iza njih stajala snažna sila, tzv. Jugoslavenska narodna armija, a na raspolaganju im je bilo i naoružanje Teritorijalne obrane, oduzeto Hrvatskoj godinu dana ranije, naglašavaju predsjednici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije.

 Bez tog oružja »ovi 'nesretnici' ipak bi imali malo manje sreće u rušenju ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske«, ironično dodaju Jukić i Klemm.

 »Nekoliko mjeseci kasnije, kada je tzv. JNA zajedno sa četničkim hordama otvoreno krenula u agresiju na Hrvatsku, ti 'nesretnici' su okupirali veliki dio Hrvatske i ubili 15.000 tisuća hrvatskih branitelja i civila te prognali 500.000 ljudi«, dodaje se u priopćenju.

 Iznenađeni smo ovakvom retorikom ministra Vlahe Orepića, te se pitamo kako bi on onda nazvao one koji su se suprotstavili tim 'nesretnicima' te hoće li u budućnosti i Domovinski rat nazvati nesretnim događajem, pitaju Jukić i Klemm.

 Ocjenjuju da ovakva izjava ministra Orepića vraća u nedavnu prošlost kada je hrvatska javnost slušala o 'slučajnoj državi, građanskom ratu« i slično.

 U zaštiti digniteta Domovinskog rata najoštrije osuđujemo retoriku kojoj je cilj iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu i izjednačavanje žrtve i agresora, istaknuli su iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruge specijalne policijeu Domovinskom ratu.

 U Pakracu je 1. ožujka Mimohodom istine obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, u spomen na događaj iz 1991., kada su pobunjeni Srbi razoružali sve policajce nesrpske nacionalnosti i preuzeli Policijsku postaju 1. na 2. ožujka 1991. Brzom intervencijom specijalnih postrojba Republike Hrvatske Policijska postaja Pakrac i šire područje grada vraćeni su u ustavnopravni poredak Hrvatske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.