Rugala se sova sjenici

“Jugoslaven” savjetovao i HDZ-ovce

Dražen Ciglenečki

Činjenica je da je Dejan Jović između 2004. i 2006. godine bio poseban savjetnik HDZ-ovih ministara vanjskih poslova, Miomira Žužula, a potom i Kolinde Grabar Kitarović



ZAGREB Član HDZ-ovog predsjedništva Andrija Mikulić, osim što je u nedjelju predsjedniku Ivi Josipoviću pripisao neke nezakonite radnje, problematizirao je njegovog glavnog analitičara Dejana Jovića.


Nazvao ga je osobom koja se »javno zauzimala za očuvanje Jugoslavije i bila protiv samostalnosti Republike Hrvatske«.


Činjenica je, međutim, da je Jović između 2004. i 2006. godine bio poseban savjetnik HDZ-ovih ministara vanjskih poslova, Miomira Žužula, a potom i Kolinde Grabar Kitarović. U Ministarstvu vanjskih poslova potvrdili su nam da je Žužul 2004. potpisao Jovićevo imenovanje, a on je tada živio u Londonu.




U veljači 2005. Žužul je napustio dužnost ministra, ali je Jovićev ugovor produljen za još godinu dana, pa je bio i savjetnik Kolinde Grabar Kitarović.


Dakle, HDZ-ove ministre dvije je godine savjetovala osoba koja se »javno zauzimala za očuvanje Jugoslavije i bila protiv samostalnosti Republike Hrvatske«.


U slučaju da Grabar Kitarović bude kandidatkinja HDZ-a za predsjednika Republike, Jović će se stoga moći pohvaliti da je u različitim vremenskim razdobljima bio savjetnik i aktualnog šefa države i njegovog najozbiljnijeg protukandidata.