U fokusu zbog fotografije objavljene na Facebooku

Jozo Crnjac: Nisam ustaša, već kolekcionar; imam i slike s kokardom

Zlatko Crnčec

Nemam ništa protiv Srba, čak s njih nekoliko koji su u ratu bili na drugoj strani svakog dana pijem kavu u jednom kafiću, rekao je Crnjac



ZAGREB Umirovljeni zaposlenik MUP-a Jozo Crnjac dospio je jučer u fokus javnosti nakon što je Građanska akcija objavila fotografiju s njegovog facebook profila na kojoj on pozira u ustaškoj uniformi držeći u ruci bodež.


Ubrzo zatim pojavila se još jedna fotografija na kojoj je Crnjac u društvu ljudi od kojih nekoliko uključujući i njega imaju crne jakne i ustaške kape na glavi.


Potom se proširila informacija da je Crnjac zaposlenik MUP-a što je vrlo brzo demantirao šef tog resora Ranko Ostojić istovremeno najavivši da će protiv Crnjca biti pokrenuta istraga zbog veličanja ustaštva. 




  Sam Crnjac pak u izjavi za naš list pojašnjava da su obje fotografije stare, te da se već dugo nalaze na njegovom facebook profilu. 


  – Ova slika gdje nas je više snimljena je još 1994.. Nije točno da imam crnu košulju već se radi o običnoj dux jakni koja je crne boje. A što se tiče kape, priznajem ona jest ustaška. Ali to je bilo takvo vrijeme u kojem je i Stjepan Mesić pjevao ustaške pjesme mada sada tvrdi da je samo otvarao usta. A ova druga, stara preko deset godina i dio je albuma gdje su moje snimke u odorama vojski iz drugog svjetskog rata koje skupljam, i to od ustaških, partizanskih, četničkih, njemačkih, ruskih i svih drugih. Pa tako imam negdje na facebooku i fotografiju s četničkom kokardom, rekao je Crnjac. 


  Crnjac je vukovarski branitelj, ratni vojni invalid, šest je mjeseci proveo u srpskom logoru u Sremskoj Mitrovici, a sudionik je akcija Maslenica, Bljesak i Oluja. 


  – Nemam ništa protiv Srba, čak s njih nekoliko koji su u ratu bili na drugoj strani svakog dana pijem kavu u jednom kafiću, rekao je Crnjac. Dodaje da nije ustaša jer je Pavelić prodao pola Hrvatske Talijanima, a iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara je izašao zbog toga jer je bio protiv toga da ga se instrumentalizira u korist HDZ-a i HSP AS-a. 


  – Treba jasno reći, ćirilicu su u Vukovar uveli HDZ i HSP AS, rekao je Crnjac, koji je član HDSSB-a.