Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 3
Sutra: 28° 28° 3
24. kolovoza 2019.
Ministar današnji školski sustav smatra zakržljalim

Jovanovićeva reforma: u prve razrede škola se uvode zdravstveni i građanski odgoj

Foto Nikša STIPANIČEV/Cropix
Foto Nikša STIPANIČEV/Cropix
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2012. u 13:14 2012-02-27T13:14:12+01:00

Zdravstveni odgoj, napomenuo je, nije samo seksualni odgoj već i odgoj za zdraviji život, prevenciju spolno prenosivih bolesti, prevenciju debljine, prevenciju ovisnosti i bolesti

VODICE – Hrvatska će uvesti licenciranje ravnatelja osnovnih škola kao novi način njihova izbora kako bi se njihov rad vrednovao prema objektivnim kriterijima, najavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prigodom otvaranja državnog stručnog skupa za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske koji se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održava u hotelu Olympia u Vodicama.

U današnjim kriterijima za reizbor ravnatelja postoji niz manjkavosti koje dovode do kaotične situacije i događa se da ministar mora intervenirati u sustav izbora, kazao je ministar Jovanović. Jovanović je ponovio kako ima velike ambicije promijeniti sustav obrazovanja u Hrvatskoj, no to se, naglasio je, ne može dogoditi preko noći.

Škola je danas rigidna i zakržljala, kazao je ministar školstva, a s druge strane, djeca razmišljaju virtualno, pa se javlja objektivna potreba da škola prati stečevine 21. stoljeća.

»Nadam se da ćemo u zadnjoj godini mandata uvesti drugačiju školu, ali i potpuno drugačiji sadržaj, promijeniti ono što se uči i način na koji se uči. Djecu treba naučiti da razmišljaju, da uče za život, a ne samo za ocjenu«, poručio je ministar Jovanović. Najavio je kako će se u škole već od prvog razreda uvesti informatika, te zdravstveni i građanski odgoj.

Zdravstveni odgoj, napomenuo je, nije samo seksualni odgoj već i odgoj za zdraviji život, prevenciju spolno prenosivih bolesti, prevenciju debljine, prevenciju ovisnosti i bolesti.

Radna skupina Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta do 10. ožujka će predstaviti prvu verziju kratkoročnih i dugoročnih mjera uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, kazao je ministar Jovanović.

Obrazlažući potrebu promjene obrazovnog sustava, ministar je napomenuo kako Hrvatska ima 35 posto nezaposlenih mladih osoba, čime je na trećem mjestu po broju nezaposlenih mladih u Europi, a za znanost, istraživanje i obrazovanje u Hrvatskoj se posljednjih godina izdvaja tek 0,76 posto BDP-a, dok većina zemalja Europske unije za navedenu svrhu minimalno izdvaja tri posto bruto društvenog proizvoda.

Na stručnom skupu u Vodicama , koji traje do 29. veljače, sudjeluje više od 640 osnovnoškolskih ravnatelja. Tijekom iduća dva dana oni će sudjelovati u nizu stručnih predavanja istaknutih sveučilišnih profesora, djelatnika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, CAR-neta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka