Kritika

Jovanović prozvao kolege: Trideset posto odaziva sramota je za SDP Rijeke

Tihana Tomičić

Moj izbor je poznat, to je Ranko Ostojić koji je pravi borac – Željko Jovanović / Snimio Ivica TOMIĆ

Moj izbor je poznat, to je Ranko Ostojić koji je pravi borac – Željko Jovanović / Snimio Ivica TOMIĆ

Ako niste u stanju izaći na izbore za predsjednika stranke, tada ni ne budite članovi SDP-a, poručuje Željko Jovanović te za  političko kameleonstvo optužuje kolege  koji su između dva kruga izbora u stranci  promijenili stav,  a takvi nisu potrebni nikome   



RIJEKA   Član Predsjedništva i SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović iz Rijeke je kritizirao kolege koji su između dva kruga izbora u stranci promijenili stav.  


– Moj izbor je poznat, to je Ranko Ostojić koji je pravi borac, no čudim se ljudima koji u četiri tjedna četiri put promijene stav i dres. Takvi politički kameleoni nisu na korist nikome, ni sebi, ni onima koje podupiru, rekao je Jovanović. Na pitanje da komentira činjenicu da je, primjerice, Siniša Hajdaš Dončić na iznenađenje mnogih podržao na kraju Davora Bernardića, te da će zbog tog trenda Ranko Ostojić očito morati baciti koplje u trnje prije kraja izbora, Jovanović je rekao kako  »to ne znači ništa«.



Siniša Hajdaš Dončić odgovorio je pomirljivo na  prozivke Željka Jovanovića.– To vam je kao final four u košarci – moj klub ispao je u polufinalu, ali zar to znači da u finalu ne smijem ni za koga navijati? Ne vidim problem zaista. Pa nikome ne zviždim. Uostalom, Bernardić mi je i generacijski bliži, a i njegov koncept okupljanja podržavam –  rekao nam je.


Popravni ispit




–  Hajdaš je samo jedan član u SDP-u. SDP nema izbore putem elektora, pa da je bitno što kaže neki predsjednik gradske ili županijske organizacije. Takvo kameleonstvo nije potrebno. A priču u bacanju koplja u trnje, koja se pojavljuje u medijima, upravo i plasiraju takvi, koji puštaju spinove da izlazak u drugi krug izbora nema smisla, da je sve unaprijed odlučeno. Naša izlaznost u prvom krugu bila je porazna. Zato molim sve da izađu na popravni ispit u subotu. A ja sam siguran da će upravo zbog borbenosti i korektnosti Ranka Ostojića ta izlazlost biti veća u drugom krugu –  rekao je Jovanović koji je pritom najviše kritizirao svoj, riječki SDP.


– Trideset posto odaziva je sramota za sve nas u SDP-u Rijeke. Ako niste u stanju izaći na izbore za predsjednika stranke, tada ni ne budite članovi SDP-a, poručio je Jovanović kolegama.


Na pitanje kako vidi svoju suradnju s Davorom Bernardićem, ako ipak on  pobijedi, Jovanović je rekao da poštuje sve koji pošteno pobijede i dobiju podršku članova. »Ja sam u SDP-u duže i od Ostojića i od Bernardića i smatram se veteranom SDP-a. A pritom se ne vezujem uz ljude nego uz zalaganje za socijaldemokraciju«, istaknuo je.


Za Vladinu poreznu reformu rekao je da pogoduje bogatima, kapitalu i bankama, te da je nedorečena jer nema rješenja za kompenzaciju jedinicama lokalne samouprave nedostajućeg iznosa od umanjenog poreza na dohodak. »Zamislimo samo kako će biti iduće godine na lokalnim izborima kad počne ‘proizvoljna kompenzacija’ jedinicama koje slučajno imaju HDZ-ovu vlast«, rekao je.



Da se i osobno naljutio na tekstove u kojima se tvrdi da je odustao od pobjede, Ranko Ostojić pokazao je jučer svojom objavom na Facebooku: »Moj broj 098 209 200 dostupan je već 8 godina na fejsu. Hoćete li vjerovati vrhovnom ovršitelju ili meni? Nema odustajanja, sve vas pozivam na izbore«.



Oskar za korupciju


– Porezna reforma je zanemarila sve hrvatske strateške dokumente, poput strategije razvoja znanosti i obrazovanja, turizma i industrije – kazao je Jovanović i ustvrdio kako je bilo nužno povećati minimalnu plaću, jer da na ovaj način 900.000 građana neće ni osjetiti učinke porezne reforme, a među njima je, naglasio je, većina glasača HDZ-a. »Evo što su dobili nakon izbora«, poručio je Jovanović.


Suludim je ocijenio trošak reforme prebaciti na sektor turizma i ugostiteljstva, jer se time, ocijenio je, ugrožava najvredniji gospodarski sektor u Hrvatskoj. Ponovio je kako »ukidanje poreznog Uskoka slabi neovisnu kontrolu nad poreznim prevarama i vraćanje je dugova financijerima HDZ-ovih predizbornih kampanja«.


– Tako će lakše Dinamo ponovno postati prvak, na primjer. Taj potez ministra Marića vratit će osmijeh raznim gazdama i nogometnim tajkunima, zaključio je. Komentirajući novu optužnicu protiv Božidara Kalmete, Jovanović je rekao da je to »dokaz da je zaslužio Oskara za korupciju«.