Oglasio se ministar

Jovanović o “slučaju Lustig”: Ovo što se događa u Kninu je drugi holokaust

Tihana Tomičić

 Sve žrtve holokausta ubijaju se po drugi put ponašanjem koje se dogodilo u Kninu i Zadru, a to što se dogodilo jos jednom pokazuje u kojoj mjeri su opravdani uvođenje i građanskog i zdravstvenog odgoja u škole od prvog razreda osnovne škole, kaže ministar obrazovanja



RIJEKA Ministar obrazovanja Željko Jovanović oglasio se nakon “slučaja Lustig”.


– Sve žrtve holokausta ubijaju se po drugi put ponašanjem koje se dogodilo u Kninu i Zadru, a to što se dogodilo jos jednom pokazuje u kojoj mjeri su opravdani uvođenje i građanskog i zdravstvenog odgoja u škole od prvog razreda osnovne škole, jer ćemo samo na taj način spriječiti da neodgovorni odrasli svojim neodgovornim ponašanjem šalju loše poruke djeci za čiji su zdravu razvoj najodgovorniji, kaže Jovanović.


Branko Lustig: Državni vrh morao je reagirati na sramotu u Kninu i Zadru

Kritizirao je i lokalnu vlast: “Sve to posebno vrijedi za sve političare koji su u Zadru i Kninu pokazali da ne razumiju osnovne vrijednosti koje demokratsko društvo razvija u 21. stoljeću”.




Proslavljeni producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig izjavio je naime za Novi list ogorčeno, nakon što je odlukom lokalnih vlasti i škola u Kninu bojkotirano prikazivanje filma “Posljednji let Petra Ginza”, da je državni vrh na takve postupke trebao reagirati, te je izrazvno prozvao ministra školstva Jovanovića.


U objašnjenju koje je medijima poslala služba za odnose s javnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da je MZOS dao neobavezujuću preporuku za film, a da je stvar odluke ravnatelja škola hoće li film prikazivati djeci ili ne. Također, da učenike treba pripremiti za sadržaj filma, da projekciju treba organizirati uz prisutnost stručnih suradnika u školama te obvezno nakon gledanja filma s učenicima razgovarati o filmu. Preporuka je i da se film prikazuje učenicima samo 7. i 8. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole.