Srijeda, 2. rujna 2015.
Nema rješenje za desničarski nastrojene administratore

Jovanović: Djeco, ne baratajte hrvatskom Wikipedijom jer su sadržaji falsificirani

Željko Jovanović / Foto: Damir ŠKOMRLJ
Željko Jovanović / Foto: Damir ŠKOMRLJ
Autor: Tihana Tomičić
Objavljeno: 13. rujna 2013. u 12:28

Mada su se neki od tih administratora već javno oglasili i izjavili da će nastaviti jednako tretirati komunističke i fašističke zločine, jer to jest neutralan pristup po njima, činjenica je da se neke uvriježene povijesne istine na Wikipediji iskrivljuju, barem u odnosu na gradivo koje djeca danas uče u hrvatskim školama.

RIJEKA  Hrvatska Vlada ovih dana muku muči s administratorima hrvatske verzije Wikipedije , na kojoj se revidiraju podaci o hrvatskoj povijesti, političkoj aktualnoj situaciji, kao i životopisi ministara u Vladi. Intervencije imaju desničarski ton, te se neprimjereno tumače povijesne činjenice vezane uz NDH i druge povijesne okolnosti nastanka Hrvatske.

Vlada zasad nema adekvatan odgovor na to, jer administratori hrvatske Wikipedije brišu naknadne upise od strane Vladinih web mastera kao dupli upis, te se zapravo trenutno na Wikipediji ne mogu pronaći isključivo istinite i objektivne činjenice, niti igdje autorizirane.

Problerm je u tome što tzv. birokrati Wikipedije, koji imaju pravo unosa podataka, prema mišljenju Vlade manipuliraju i unose netočne povijesne i recentne podatke. Mada su se neki od tih administratora već javno oglasili i izjavili da će nastaviti jednako tretirati komunističke i fašističke zločine, jer to jest neutralan pristup po njima, činjenica je da se neke uvriježene povijesne istine na Wikipediji iskrivljuju, barem u odnosu na gradivo koje djeca danas uče u hrvatskim školama.

Ministri ističu da im se falsificiraju podaci iz životopisa ili navode nebitni podaci, a nakon svega oglasio se i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović:
- Nemam se namjeru spuštati na razinu te brojčano i očito intelektualnim kapacitetima minornu skupine koja je uzurpirala pravo na uređivanje hrvatske inačice Wikipedije. Možemo samo sa žaljenjem konstatirati da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti vrela informacija koju bi Wikipedia mogla i trebala pružati, u hrvatskoj verziji potpuno dezavuirana što zasigurno nije nikada, pa ni sada, cilj pokretača Wikipedije, a niti ogromnog broja ljudi koji diljem svijeta svoje vrijeme i znanje nesebično dijele tim medijem. Hrvatski učenici i studenti su time oštećeni pa ih, nažalost, moramo upozoriti da je veliki dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije ne samo dvojben nego i evidentno falsificiran, te ih stoga pozivamo da koriste pouzdanija vrela informacija u što spadaju i inačice Wikipedie na engleskom i drugim svjetskim jezicima - rekao je Jovanović.

I njegov CV je na stranicama hrvatske Wikipedije ovih dana izmjenjen, te dominiraju informacije o tome koje su mu odluke u MZOS-u pale na Ustavnom sudu ili koje je odluke o hrvatskom jeziku ukinuo (no ne i koje je nove donio).

Wikipedija je inače u vlasništvu neprofitne organizacije Wikimedia, svi suradnici rade volonterski, a krovna organizacija niti njen osnivač ne odgovaraju za sadržaj. Zapravo nemaju ni ingerenciju na lokalne inačice, pa tako ni na hrvatsku. 

Pravila Wikipedije jasno kažu da pogled na neku temu mora biti neutralan. Ako dođe do problema to rješava nadležni Odbor - očito da će se to tijelo morati očitovati.

Komentari

53
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Šibanje Napuš
  Šibanje Napuš   Objavljeno: 16. rujna 2013. u 16:58

  Maliciozne ustashe se infiltriraju i na srpsku Vikipediju, ali ih odaje nevesto prebacivanje iz jezicke norme u jezicku normu:

  https://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_comment/2013_issues_on_Croatian_Wikipedia#In_revenge.2C_editor_on_Croatian_Wikipedia_takes_over_on_Serbian_Wiki_and_promotes_homophobia

 • lepiaf
  lepiaf   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 12:10

  na stranu koliko je Jovanovic uspjesan politicar, no ovo neukusno blacenje sa osnova nacionalnosti je SRAMOTA i vise govori o onima koji ga blate nego o njemu samome....

 • paris
  paris   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 11:19

  I tako,dok svako tumači svoju istinu,što JE istina?Svi ti razni" tumači istine", za čiju korist rade kad iskrivljuju istinu i kad lažiraju povijesne činjenice,što misle dokazati iskrivljavanjem činjenica,peru li oni savjest ili jednostavno ne žele da se istina utvrdi?!Ne želim braniti ministra Jovanovića koji samo upozorava na ono što se u Wikipediji može naći i kako se i na taj način povijest može falsificirati.

 • tsm
  tsm   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 9:42

  @Fredenker

  Da stvore Veliku Hrvatsku, Ustashe si prisvojile cijeli Bih, u kojem je bilo manje no 25% Hrvata, i iz nje napravili daleko najvecu klaonicu u Bih povojest. A kad su si prisvojil cijeli Bih, ustashe se pozivali na oca nacije, Starcevica, koj je tvrdio da su svi Hrvati od Triglava do Soluna. tako da Starcevic bio daleko veci Veliko Hrvat, no cak Draza Veliko Srbin

  I za razliku od tvoji laziranih Balkanskih povijesti, gotovo svi svijetski povijesnicari pisu da su ustase bile daleko najjvece, najgenocidnije ubojice na ovim prostorim, koje su istrebile 80% svih Zidova u NDH, gotovo sve Rome, te bili glavno odgovorni za poboj oko 320.000 Srba

  Idi si na sajt americkog drzavnog Holocaust Museum-a u Washington, pa si procitaj clanak "Axis Invasion of Yugoslavia", da vidis kako su se ustaske ovijekovijecile tamo ko najgenocidnij ubojice na ovim prostorima, tako ce americka djeca jos stotine godina ucit o genocidnoscu ustasha

  A hrvatski demograf Zerjavic, pise da su ustashe i njihovi naci-fasisticki savjeznici pobili i daleko najvise Hrvata u povijest, daleko vise no Milosevic

  • Blues
   Blues   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 14:08

   http://www.hic.hr/books/jugoistocna-europa/dedijer.htm

   Tko je mjerodavniji od njega i njegovog svekolikog iskustva.

  • bodul
   bodul   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 13:38

   e sad ti opet svoju velikosrpsku propagandu, svi su najgori samo ste vi uvek žrtve...

 • Freidenker
  Freidenker   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 21:13

  Cijela priča oo 2 svjetskog rata svodi se na POBUNU I NASILJE dijela tNELOJALNIH zv, Srba, A ZAPRAVO VLASA protiv NDH. Zašto? Samo zato jer je SRPSKA NACIONALISTIČKA IDEJA STARA 200 GODINA. Zbog BiH i srpskog NASILJA JE IZBIO I 2 SVJETSKI RAT. 400 ČETNIČKIH orgamizacija je bilo samo u BIH koji su se služili terorom, nasiljem, batinanjem i ubijanjem Hrvata, Bošnjaka i komunista.

  22% Srba nije htjelo živjeti u NDH, ali zašto bi više od 40% NESRBA živjelo u terorističkoj Srbiji ili 80% Nesrba u Vojvodini?

  HRVATSKI NACIONALIZAM JE ISKLJUČIVO REAKTIVAN!

  Radi se o srpskom tradicionalnom nasilju. Latinka Perović citira Slobodana Jovanovića vodećeg politologa između dva svjetska rata u Srbiji koji kaže:

  „ Slobodan Jovanović je, za devetnaestovekovnu Srbiju govorio: „zemlja jednostavna sa zadacima prostim“, „zemlja nova“. Drugim rečima, zemlja bez tradicija: dinastičkih, stranačkih, klasnih. On kaže: „Jedina tradicija koja je postojala, čvrsta i stamena, to je NACIONALIZAM. On je taj koji daje nadahnuća za velike podvige i vladaocima i strankama i narodnoj masi“.
  Ova jedina tradicija je po prirodi stvari totalitarna. Ona isključuje unutrašnje podele: pre svega socijalne a potom i političke. Sa stanovišta ove tradicije – institucije, mehanizmi i procedure moderne države i društva predstavljaju sredstva koja razaraju unutrašnje jedinstvo otvarajući na taj način, kako se govorilo, bokove spoljnjem neprijatelju. Cilju koji je proizlazio iz ove tradicije odgovaralo je i sredstvo. „Mi smo“, govorio je Slobodan Jovanović, „mlad i sirov narod, koji tek počinje sticati političko iskustvo i koji u nedostatku veštine rešava stvari SILOM“. Kako u spoljnoj tako i u unutrašnjoj. I u svom testamentarnom ogledu Jedan prilog za proučavanje srpskog nacionalnog karaktera, važnom kao intelektualnom i moralnom bilansu ne samo jednog istoričara nego i jednog učenog srpskog nacionaliste, raskorak između ambicija i mogućnosti i silu umesto sporazuma i kompromisa, naročito u Kraljevini Jugoslaviji, Slobodan Jovanović ističe kao one karakteristike srpskog nacionalnog karaktera, odnosno političke kulture, koje su ga vodile tragičnim ishodima u XIX i XX veku. Objašnjenje je nalazio u nedostatku kulturnog obrasca, odnosno u polu-intelektualcu koji je, srastao sa vlašću i partijama, dominirao u javnom životu."

  DA NIJE BILO VELIKOSRPSKOG ULTRA AGRESIVNOG NACIONALIZMA KOJI POSTOJI 200 GODINA KAO I DAN DANAS NIKAD NE BI BILO SUKOBA NA BALKANU!

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 20:04

  Je, je sve je falsificirano osim komunističke ideologije. Druže Jovanoviću, niste postali ministar zbog toga što ste oduvijek na komunističkoj ideologiji, nego što ste podilazili Liniću. A Linić je čovijek prošlosti, iako je u biti jako daleko od te prošlosti, koju koristi kao paravan za obnašanje vlasti. S toga ove Jovanovićeve izlete u politiku i mesijanstvo treba shvatiti kao maglu koju širi kako bi se prikrila nesposobnost ove vlasti da nas izvuče iz postojećeg stanja krize, ali i kao paravan za prikrivanje stvarnih razloga zbog čega su se hitali na vlast.

  • lepiaf
   lepiaf   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 12:52

   ako se ne varam i vas su zvali druze svojevremeno, :)?

 • Freidenker
  Freidenker   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 19:27

  Tzv, Srbi , a zapravo Vlasi koje je aimilirala pravoslavna crkva su rušili NDH jer su bili notorni četnici koji su izvršili nekoliko genocida nad bošnjačkim, albanskim, hrvatskim i mađarskim narodom. Preko 400 ultranacionalističkih četničkih organizacija je bilo u BiH i HR između dva svjetska rata koji su batinali i ubijali Hrvate, proganjali i ubijali Albance i Bošnjake. O tome postoji bezbroj dokaza.

  NISU SVI SRBI BILI PROTIV NDH IAKO SU IH MASOVNO HUŠKALI ČETNICI A ONDA I TITOVI KOMUNISTI DA BI SE DOČEPALI VLASTI. NDH i ustaše su bili JEDINA REGULARNA VOJSKA KOJA JES DRŽALA MEĐUNARODNOG RATNOG PRAVA, dok su četnici i komunisti bili GERILA koja nije poštivala ništa nego je MASOVNO KLALA , UBIJALA i SILOVALA civile i vojsku NDH.

  Tzv. Srba je u NDH bilo oko 22%, a u samoj Srbiji je bilo preko 40% manijna, a u Vojvodini je bilo 80% (oko 550 000 po zadnjem popisu stanovnoištva 1931 god. )Nijemaca, Mađara i Hrvata. NDH nije mogla zbog četničke pobune i podrške četnicima i partizanima od talijanskih fašističkih zlikovaca POČINITI ČETNIKE I JUGOKOMUNISTE svoj volji doik su srbočetnici svojoj volji potčinili NIjemce nad kojima će nakon rata izvršiti genocid, Mađare kojih su pobili oko 40 000 nakon rata , Bošnjake , Albance, Makedonce, Crnogorce itd...

  POBUNA ZA VRIJEME NDH JE BILA IDENTIČNA POBUNI SRBOČETNIKA U OVOME RAT!!!

  JASENOVAC JE VELIKOSRBSKA LAŽ JER EMPIRIJA GOVORI DA TAMO NIJE BILO NIKAKVIH UBIJANJA NITI ZA TO IMA IKAKVIH DOKAZA. SRBOČETNICI SU 3 PUTA PRKOPAVALI TAJ RADNI LOGOr kojega je Međunarodni crveni križ proglasio najboljim na svijetu u 2 sv. ratu a to su srbočetnici skrivali 70 god, zajedno s hrvatskim jugokomunistima tzv. bakarićevcima koji su PRODALI SRIJEM I BOKU koje je HR UNIJELA U PRVU VELKOSRPSKU JUGOVINU.

  Srbočetnici su počinili genocid nad hrvatskim narodom zajedno s hrvatskim jugokomunistima, bakarićevcima. Četnika je VIŠE NAKON RATA NEGO PRIJE RATA i Srbi su izvšili genocid nad svim drugim narodima. Vladimir Žerjavić: "Broj stradalih Srba na području Nezavisne Države Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata može se procijeniti usporedbom rezultata popisa stanovništva prije i poslije rata, 1931. i 1948. godine. NDH je postojala na području Hrvatske bez Baranje, cijele Bosne i Hercegovine te Srijema. Na tom je području 1931. godine popisano 1.790.000 Srba, a 1948. Srbima se izjasnilo 1.829.000. "

  FUCK YOU Serbian rats!

 • Freidenker
  Freidenker   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 18:48

  Što hoće ovaj iskompleksirani Srbin? Mrš, u mišju rupu četnički smradu, ne znaš ni kako se zoveš. Za početak nauči hrvatski, pokvarena Srbendo. Smrdiš! Nisi čak niti zanatlija jer nisi naučio svoj jebeni zanat s desetorazrednog riječkog fakulteta.

  • lepiaf
   lepiaf   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 12:49

   It is better to remain silent and be thought a fool than to open one's mouth and remove all doubt, :)

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 18:35

  Treba očekivat da će drug komesar i partija uređivat i ove komentare čitatelja na portalu, pod izlikom da se i ovdje falsifikuje i pozvat "riječane" da ne barataju falsifikovanim podacima !?!?

  • lepiaf
   lepiaf   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 12:50

   citam tvoje postove i jedino sto mi pada na pamet je da trebas pomoc....

 • Ivan Žignić
  Ivan Žignić   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 18:17

  Naravno da štovatelji rasisitčke NDH-azije, čistunskog "korienskog" jezika i puritanskog populisitčkog katolicizma neće priznati da na Wikipediji ipak navijaju za svoje tihe ljubavi. Oni su"objektivniji" prema njma.

  • lepiaf
   lepiaf   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 13:07

   "Freidenker" nickom pozivati se na slobodu misljenja, a iskljucivo kroz filter nacije promatrati druge, to je kompleks male sredine, :)...

  • Freidenker
   Freidenker   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 19:00

   Srbine, trebao bi znati da su svi slavenski jezici korijenski, za razliku od srpskoga koji je bio namijenjen nepismenim Srbima da pišu kao što govore. To je jedini takav slučaj na svijetu. JEZIK SE UČI, MAJMUNE! To znači da Francuz mora naučiti da se voda kaže o a piše eau, da

   Latinka Perović o SRPSKOJ NEPOISMENOSTI U SVOM PREDAVANJU "POLITIČKA KULTURA U SRBIJI" U Srbiji na početku XX veka, sa 85,9 % seljaka, sa samo dve varoši sa 10.000–50.000 stanovnika i 79,7 % nepismenog stanovništva starijeg od šest godina, izdvajao se samo tanak sloj školovanih. Oni su bili glavni rezervoar činovničkog staleža ali i rasadnik ideja. Većina stranih autora o novovekovnoj Srbiji nalazila je da se inteligencija ne razlikuje od naroda i da, umesto da ga vodi, ona se prilagođava njegovim instinktima učvršćujući zaostalost kao identitet.

   Jovanovićev djed i baka su bili NEPISMENI!!! Otac i majka su mu bili funcionalno nepismeni šljakeri. To spodoba je ikompleksirana do boli. Jovanović je iskompleksirani Srbin, četnik kao i Milorad Dodik pod krinkom jugonacionalističke stranke koja se zove SDP.

   Jugoslavija je također bila rasistiučka ali na nivou klase gdje je ISTREBLJENA I OPLJAČKANA buržoazija tj. 3 klasa. Feminizam je također rasizam ali na nivou SPOLA.
   Za što je kompetentna ova budala jOVANović. Što on UOPĆE ZNA?

  • vuki
   vuki   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 18:29

   ovdje se pod imenom Ivan Žigić opet javlja jedan koji je otkriven, pa je po starom imenu prestao iznositi svoja " teološka" stajališta!

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:44

  Ministarstvo pederluka i Ministarstvo istine !? Plan 21 !

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:39

  Dakle, rešenje su levo nastrojeni administratori, levaci !?

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:38

  Zaustavite Reuters !?

 • JOBAH
  JOBAH   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:29

  Nema pravoga ustase dok ga Srpkinja ne rodi :)

  • bodul
   bodul   Objavljeno: 14. rujna 2013. u 13:40

   i obrnuto evo ti si dobar primjer...

  • Blues
   Blues   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:50

   ....ko ni četnika sa imenom Tomislav :))

 • Jericho Tree
  Jericho Tree   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:21

  Ma tko je ovaj sa kockastom glavom da govori o vjerodostojnosti Wikipedije ? Ili mu mozda smeta sto nigdje na Wikipejiji ne stoji podatak da je Jovanovic Hrvat. Da li bi i onda sadrzaj bio falsificiran ?
  Idi bre Jovice da se lečiš !

 • m.blomkwist
  m.blomkwist   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 16:37

  A tko je više falsificiran no što si ti Jovane i sva ova hurčeva vlada

 • Blues
  Blues   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 16:01

  To možda Jovanović priprema teren za novo ministarstvo, "Ministarstvo istine" ko u Orwelovoj "1984."

 • Franjo Tuđman
  Franjo Tuđman   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:58

  ukucajte, slavko linić wikipedija pa pogledajte cenzuru kakve se ni drug tito nebi posramio.

  • Blues
   Blues   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 16:03

   Treba dopuniti prema pravilima "Ministarstva istine" :))

 • Wolf War
  Wolf War   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:54

  čisto za dobivanje dojam na koji način se igraju političke igrice, ovo je verzija članka pod nazivom "Hrvatska" na HR Wikipediji
  citirani text je uklonjen nakon kritike (možda mjesec dana nakon uređivanja)

  http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Hrvatska&oldid=4102951#Obrazovanje

  DIO O OBRAZOVANJU:

  "Nova hrvatska vlast koja je pobijedila na izborima 2013., nije ništa napravila, osim što je hedervaryjevski udarila na hrvatski jezik. Ukinula je ustanove koje se bore za hrvatski jezik, uvela pravopis po standardu Novosadskog sporazuma, izbacila kroatizme iz imena hrvatskih ministarstava i nazvala ih prema imenima istih u Srbiji i BiH, nametnula bez ikakve javne rasprave školski odgoj ("zdravstveni odgoj") koji je zbog svoje degutantnosti (jer sadrži Kinseyeve teze u spolnom odgoju za djecu[55][56][57]) digao cijelu vjerničku Hrvatsku na noge, a zbog degutantnog podilaženja gay fašizmu, sve su se hrvatske vjerske zajednice digle u obrani statusa braka kao zajednice muškarca i žene (akcija U ime obitelji, čijih više od 710.000 potpisa potpore referendumu, državne vlasti neprestano pokušavaju potkopati, omalovažiti i spriječiti referendum)."

 • Franjo Tuđman
  Franjo Tuđman   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:46

  šta je iduće ???? djeco ne koristite internet.
  ovi naši komunisti su dno dna za njih je i putin demokrata.

  • Ivan Žignić
   Ivan Žignić   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 17:44

   Iduće je da staviš svoju sliku. Ljepša je nego Francekova.

 • David Bović
  David Bović   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:42

  Jovanoviću nije bilo teško svojevremeno odskakutati na otkrivanje spomenika u SRB iako je njegov sugrađanin, akademik i povjesničar dr. PETAR STRČIĆ, dobitnik nagrade za životno djelo grada Rijeke istražio da se ondje radilo o ČETNIČKOM zločinu nad civilima provedenom uz logističku pomoć talijanskih FAŠISTA.

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:24

  Pored druga komesara i njegove partije, još se jedino vlada Sjeverne Koreje upliće u uređivanje Wikipedije !?!?

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:20

  Najbolje je de se koristimo srpskom Wikipedijom, tamo je sve po meri !!!

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:17

  Jedino CK zna istinu i drug komesar !!!

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:09

  Vlada se nema što baviti sa Hrvatskom Wikipedijom jer to nije njen posao ! Nazivati falsifikatom sve što nije istina tvoje partije je čisti debilizam !

 • stanoje
  stanoje   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 14:52

  genijalna rečenica : "činjenica je da se neke uvriježene povijesne istine na Wikipediji iskrivljuju,"
  " Uvriježene istine " dobra fora !

  Očito "desničari" pokušavaju pisati kako je Zemlja puno okruglija nego ravnija.

 • ware1966
  ware1966   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 14:37

  hrvatska vlada se nema sto baviti wikipedijom. to nije njena ingerencija.

  svaka kritika za lose vodjenu hrvatsku wikipediju ide na racun hrvatske intelektualne elite. ako ona nije uspjela sagledati vaznost wikipedije i preuzeti njeno objektivno uredjivanje, onda to samo govori kakava nam je ta intelektualna elita: losa, spora, neinformirana, neorganizirana, sebicna.

  bavili su se neuspjelim projektima, kao sto je internetski leksikon hrvatskog leksikografskog zavoda koji je stravican primjer lose obavljenog posla (a ljudi tamo sjede na relevantnim informacijama).

 • NedjeljniKomentarBlog
  NedjeljniKomentarBlog   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 14:20

  Što ima veze što pišu, kome se ne sviđa neka ne čita.
  Isto vrijedi i za novine, vjersku i političku propagandu.

  Osobno Wikipediju koristim u razmjeru u kojem mi odgovara, a zbog nekih važnijih (radi se o svjetskim temama koje nadilaze razmjere ovog provincijskog kvazi-skandala) političkih razloga nikad im neću donirati ni centa. Čist račun, duga ljubav :-)

  • Popocatepetl
   Popocatepetl   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 21:00

   Nemoj, ware. Čovjek se "bavi" stvarima koja nadilaze tvoj, moj i skoro svačiji intelekt ovdje. O "znanju" da ne govorimo!
   NKB....da si takav intelektualni i ekonomski "guru" ne bi slinio po svojem blogu i ovdje po NL portalu, među nama, "običnim i neukim smrtnicima", nego bi bio negdje u realnom sektoru, bogato plaćen za svoje "znanje i intelekt".
   Nemaš ti para za autobusnu kartu do grada i nazad a ne da bi kao donirao Wikipedi-ji.

  • ware1966
   ware1966   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 15:13

   pomijesao si kruske i jabuke. wikipedija nije isto sto i novine i vjerska i politicka propaganda. to, da biras sto ces citati od tiska prema politickom habitusu je prirodna stvar. u obrazovanju, a wikipedija pripada tome, cinjenica je cinjenica i tu ima vrlo malo mjesta interpretacijama. cak i u povijesnim temama. struka je struka i samo politicki aktivisti mogu si dopustiti bedastocu iskrivljavanja i interpretiranja povijesti. u tome i jeste problem da je hrvatska wikipedija postala leglo politickog aktivizma. tako je nemoguce predstaviti objektivnu informaciju. a meni je svejedno koje je boje taj politicki aktivizam. ni lijevi ni desni nema sto traziti na wikipediji.

 • Mii Naut
  Mii Naut   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 14:10

  ZGrobnika
  Da rekao sam da nemate argumenata jer to što je Štulohofer radio sa njima na nekom projektu ne znači da ima iste stavove kao i oni. Npr Paar i Pavuna imaju pseudoznanstvene kreacionističke stavove ali to ne znači da su fizilari koji su surađivali sa njima isto kreacionisti. To što ti i ostali protivnici zdravstvenog odgoja radite kako bi uveli u pitanje kredibilitet Štulhofera se zove association fallacy ili guilt by association a bazira se na appeal to emotion (pozivanju na emocije).

  • ZGrobnika
   ZGrobnika   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 16:43

   ovo je zanimljivo: "to što je Štulohofer radio sa njima na nekom projektu ne znači da ima iste stavove kao i oni"
   to bi drzalo vodu kad bi Stulhofer recimo radio sa njima na restauriranju kuce kao tapetar. Medjutim, "strucnjak" za seksologiju cija se strucnost bazira na radu sa deklariranim pedofilima i ciji se rad citira u udzbenicima za djecu je vise nego dvojben. Ili bismo rado htjeli da nam netko predaje povijest fasizma koji je zajedno sa Himmlerom projektirao plinske komore, ali se nije slagao s time da se tamo guse Zidovi...to je otprilike to.

 • Bar
  Bar   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:42

  Minornu?kakva je to rijec? Opet se bave glupostima. Na Wiki svakako ne idem da bi citala o tome a zlocin je zlocin i povijest je takva kakva je.ne moze je se mijenjat

 • Mii Naut
  Mii Naut   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:25

  ZGrobnika problem je upravo u tim izvorima koji nemaju legitimitet.
  Ajde napiši koji su to izvori dijelova zdravstvenog odgoja koji su dokazani pedofili, istina je da su sa Štulhoferom surađivali seksolozi koji imaju dvojbene stavove o pedofiliji ali na nečemu što nema veze sa pedofilijom i zdravstvenim odgojem. I u samom zdravstvenom odgoju nema dijelova koji bi opravdavali pedofiliju nego nego upravo suprotno, djecu se upozorava kako ih odrasli ne smiju dirati na neprihvatljiv način.

  • Popocatepetl
   Popocatepetl   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 20:55

   A zar i 60 000 nije previše?
   Koliko ih je umrlo u ostalim logorima?
   I prije svega......zašto logori? Čiji i za koga?
   Brojke su glupost i svraćanje pažnje na, ustvari, nebitno. Nema logora - nema žrtava.

  • pravda_za_sve
   pravda_za_sve   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:54

   ''ZGrobnika'' prevelik trud ulažeš da mu objasniš ''kako je more doista slano''. Nije problem što on nešto zna već što NE ŽELI DA ZNA. A Jovanovića pustite da radi ono što najbolje zna a to je četnikovanje pod firmom ''naprednog ljevičarenja''.

  • ZGrobnika
   ZGrobnika   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:38

   "istina je da su sa Štulhoferom surađivali seksolozi koji imaju dvojbene stavove o pedofiliji"
   tu si valjda rekao sve.
   da se vratimo na temu - kad je govor o II sv. ratu - a sto ocito drugove zulja - onda se manipulira zrtvama (da ne bude zabune - svaki zlocin je zlocin) i navode se samo za Jasenovac brojke od nekih 68.000 ubijenih do 750.000. Postoje razni izvori, razna zbrajanja i oduzimanja i postoji propaganda. Sluzbeni popis nacinjen 60-ih godina ima daleko manju procjenu i popis imena od sluzbene Jugoslavenske doktrine koju si mogao naci u "enciklopedijama". Ja ne znam sto danas pise u udzbenicima, ali bas u WIKI mozes naci razne brojke.

   481 broj žrtva koji je jedini empirijski potvđen u tzv. antropološkim istraživanjima prilom prekopavanja radnog logora Jasenovac
   60.000 do 70.000 žrtava prema procjeni dr. Franje Tuđmana objavljenoj u knjizi "Bespuća povijesne zbiljnosti"
   60.000 do 90.000 žrtava prema procjeni Slavka Goldsteina
   69.842 žrtava po poimeničnom popisu žrtava istraživača logora, od toga otprilike 19.000 djece.[2]
   70.000 žrtava prema istraživanjima dr. Bogoljuba Kočovića
   77.200 žrtava prema Antunu Miletiću[12]
   80.000 žrtava prema jugoslavenskoj anketi iz 1964. o žrtavama Drugog svjetskog rata[2]
   80.914 žrtava prema Spomen području Jasenovac[13]
   83.000 žrtava prema istraživanjima Vladimira Žerjavića
   85.000 žrtava, brojka koju navodi Centar Simon Wiesenthal[14]
   77.000-99.000 žrtava, brojka koja se navodi u United States Holocaust Memorial Museum u Washingtonu[15]
   500.000-600.000 žrtava prema službenoj izjavi Zemaljskog povjerenstva Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 1945.
   700.000[5]-1.2 milijuna žrtava, brojka koju je povjesničar Vladimir Dedijer iznio u knjizi "Novi prilozi"
   e sad - hocemo li vjerovati Jovanovicu ili Wikipediji koja neutralno navodi brojke svih manje-vise jednako pouzdanih izvora? za koji cemo se broj opredjelit? sto kaze Centralni Komitet?

 • franco9200
  franco9200   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:19

  http://www.youtube.com/watch?v=k5MW19YH_lM

 • ZGrobnika
  ZGrobnika   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 12:52

  po meni je ovo kljucno: "Mada su se neki od tih administratora već javno oglasili i izjavili da će nastaviti jednako tretirati komunističke i fašističke zločine, jer to jest neutralan pristup po njima"
  Zasto drugu Jovanovicu takav pristup smeta? Postoje relevantna djela, knjige i popisi zlocina Narodnih odbora nakon "oslobodjenja" - zasto o njima sutjeti? Na dnu svake stranice Wikipedije nalaze se i izvori odakle su uzeti citati. To mi je postenije nego tajiti da su izvor dijelova zdravstvenog odgoja dokazani pedofili...

  • franco9200
   franco9200   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:22

   btw njemu smeta sve što drugi pričaju o njemu tj njima a ne smeta mu što mu je ministarstvo u žešćoj banani kao i sve što to ministarstvo pokriva... jovanoviču bravo radiš super, jel te boli tibica od posla? jesi kako mekano?

  • franco9200
   franco9200   Objavljeno: 13. rujna 2013. u 13:20

   drugu jovanoviču to smeta jer je jovanovič