Nema primirja

Jovanović: Biskupi lažu, a ja s lažljivcima ne razgovaram

Dražen Ciglenečki

Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja ne jednostavno ne mogu razgovarati. Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće, poručuje Jovanović



ZAGREB  Ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je predsjednik državne Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, još je jedina osoba koja bi mogla izaći u susret hrvatskim biskupima koji traže sastanak s Vladom u vezi sa zdravstvenim odgojem. Ta se Komisija dosad dva puta sastala s Komisijom HBK za odnose s državom, zadnji put u travnju prošle godine, a Miljenić bi, ako to naravno želi, mogao pozvati crkvene velikodostojnike i na razgovor o spornom dijelu zdravstvenog odgoju koji je toliko ogorčio Kaptol. I ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, koji je i sam član Miljenićeve komisije, upozorava da bi se na taj način mogao otvoriti određeni dijalog.


– Postoje te dvije komisije, pa neka biskupi stave na dnevni red zdravstveni odgoj, rekao nam je jučer Jovanović. Kako neslužbeno doznajemo takav je sastanak načelno dogovoren za prvo tromjesečje ove godine i očekuje se da će zdravstveni odgoj biti jedna od tema.


Neprihvatljivo ponašanje


Jovanović je, međutim, odbacio svaku mogućnost da se kao ministar i odvojeno sastane s predstavnicima katoličkih biskupa. Premda je, primjerice, gospićko-senjski biskup Mile Bogović u intervjuu Večernjem listu rekao da kardinal Josip Bozanić ne bi božićne blagdane iskoristio za propovjedi o zdravstvenom odgoju da je ministar primio izaslanstvo HBK i Katehetskog ureda »kako su to tražili«.




– O zdravstvenom odgoju s njima uopće ne namjeravam razgovarati, pogotovo ne nakon svega što su radili preko Božića, letci i sve ostalo. Crkva ne može biti partner državi kad je u pitanju sadržaj školskih predmeta. Crkva može mimo škole govoriti što god hoće, to je njihovo pravo. Ali, oni ne mogu određivati što će se predavati učenicima. Imaju vjeronauk i, što god ja mislio o tom predmetu, nikad se nisam u njega miješao. O zdravstvenom odgoju razgovarat ćemo samo s roditeljima i stručnjacima i to i činimo. Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja ne jednostavno ne mogu razgovarati. Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće, poručuje Jovanović.


Ministar, inače, tvrdi da dosad niti nije dobio zahtjev biskupa za sastanak o zdravstvenom odgoju. Jedino su, kaže, u rujnu tražili razgovor o vjeronauku u medicinskoj školi jer Crkva bi htjela da se on proširi na svih pet godina, a ne da bude samo prve dvije kao što je sada. Bilo je nekih problema oko termina tog sastanka, na kraju se Jovanović nije susreo s biskupima, ali im je, ističe, organizirao razgovor s Upravom za srednje školstvo.


Inicijative crkve


No, crkveni izvori tvrde da su prema Vladi i resornom ministarstvu upućivani usmeni i pismeni zahtjevi za razgovore »o nekim aktualnim pitanjima«, kako od strane Hrvatske biskupske konferencije (HBK), tako i od tijela i biskupa HBK zaduženih za područja na koja su se ta aktualna pitanja odnosila.


Među kontakte s državom, kako neslužbeno doznajemo, u crkvenim krugovima ubrajaju, primjerice, pismo kojim je u travnju tadašnji predsjednik HBK mons. Marin Srakić zatražio očitovanje premijera Zorana Milanovića o prijedlogu ministra Jovanovića da vjeronauk bude u rasporedu prvi ili posljednji nastavni sat. Usmeno je tražen sastanak o problemu vjeronauka i u lipnju, a potom je, pismenim putem, zahtjev poslan početkom rujna u Ministarstvo. Priča o zdravstvenom odgoju, pojašnjavaju naši izvori, ‘zavrtila’ se krajem rujna, pa se prije i nije moglo tražiti razgovore na tu temu. Ipak, sredinom studenog, nakon zasjedanja HBK, poslan je dopis Vladi kako bi se razgovaralo o zdravstvenom odgoju, ali i vjeronauku te ispovjednoj tajni, tvrde naši izvori.