"Naprijed Hrvatska"

Josipović predlaže mjere za olakšavanje položaja dužnika

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Kroz nacrt zakona predlaže se ograničenje, odnosno dokidanje troškova parničnog i ovršnog postupka u predmetima manje vrijednosti. Predlaže se ograničenje rasta kamate tako da ona prestaje teći kada njezina visina dosegne dospjeli iznos glavnice, kao i dokidanje mogućnosti da fiducijarnim prijenosom vlasništva dužnik izgubi nekretninu, kada je vrijednost nekretnine u nesrazmjeru s dugom.



ZAGREB Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović predstavio je u ponedjeljak nacrt zakona o mjerama za olakšanje položaja dužnika, koji će ta stranka ponuditi srodnim i lijevim strankama zastupljenim u Hrvatskom saboru.


Naprijed Hrvatska želi vratiti socijalne teme u fokus hrvatske politike, politika se treba odmaknuti od afera koje treba prepustiti nadležnim tijelima, a fokusirati na narasle društvene probleme, rečeno je na konferenciji za novinare te stranke.


Kroz nacrt zakona predlaže se ograničenje, odnosno dokidanje troškova parničnog i ovršnog postupka u predmetima manje vrijednosti, kako oni ne bi više nadmašili vrijednost temeljnog duga, s obzirom da su dosad troškovi postupka znali višestruko nadmašiti sam dug.




Predlaže se ograničenje rasta kamate tako da ona prestaje teći kada njezina visina dosegne dospjeli iznos glavnice, kao i dokidanje mogućnosti da fiducijarnim prijenosom vlasništva dužnik izgubi nekretninu, kada je vrijednost nekretnine u nesrazmjeru s dugom.


Josipović je također osudio napad u klubu Super Super, istaknuvši da je to nova faza agresivne politike radikalne desnice usmjerene protiv ljudskih prava, posebice manjinskih prava. Očekuje da će počinitelji biti brzo otkriveni i kažnjeni.