Kukuriku Vlada reže žešće od HDZ-a i laburista

Josipović od lipnja bez povlaštene mirovine

Jagoda Marić

Predsjednik će u mirovinu po pravilima po kojima idu i ostali građani, jedina razlika će biti u tome što će u mirovinu moći i prije 65 godine, no u tom slučaju mirovina će mu biti manja



Jedna od prvih odluka aktualne vlasti  bilo je ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina koja je značila da će i zastupnici i ministri ubuduće u penziju odlaziti pod istim uvjetima kao i ostali građani, odnosno da će se njihova mirovina izračunavati prema općem mirovinskom zakonu. Tada je Vlada zaobišla predsjednika države, odnosno on je ostao jedini dužnosnik u Hrvatskoj koji i dalje ima pravo na povlaštenu mirovinu. Kad su joj mediji ukazali na »propust« iz Vlade su počele stizati najave da će se naknadno urediti i mirovina predsjednika države, a predsjednik Ivo Josipović nije se nikada nije izjasnio protivi li se ili podržava namjeru vlade da mu ukine povlaštenu mirovinu, ističući kako se on ionako nakon predsjedničke dužnosti namjerava vratiti svojoj profesionalnoj karijeri. Tri mjeseca kasnije Vlada još nije predložila zakonske izmjene kojima bi i posljednji dužnosnik u zemlji izgubio povlaštenu mirovinu, iako je još u veljači odbacila zakonske prijedloge HDZ-a i Hrvatskih laburista o ukidanju povlaštena mirovine predsjedniku, uz objašnjenje da će ona sama izraditi takav zakon.


U Vladi tvrde da je izmjena zakona o pravima bivšeg predsjednika, u kojem je regulirano i pitanje mirovine, pripremljena i da se njome ukida povlaštena mirovina predsjedniku države.


– Predsjednik će u mirovinu po pravilima po kojima idu i ostali građani, jedina razlika će biti u tome što će u mirovinu moći i prije 65 godine, no u tom slučaju mirovina će mu biti manja, kaže naš sugovornik iz Vlade. HDZ i Laburisti predlagali su da predsjednička povlastica  bude jedino to što se na njegovu mirovinu neće odnositi ograničenje o najvećoj mirovini za određene godine staža, ali naši sugovornici tvrde da će Vlada predložiti da i tu predsjednik dijeli sudbinu ostalih građana.




Zakon bi u saborsku proceduru mogao u lipnju, a za to vrijeme će, kako doznajemo, biti izrađene i izmjene zakona o pravima saborskih zastupnika, koje su i razlog zašto se odmah nije išlo na ukidanje predsjedničke mirovine. Naime, Vlada planira saborskim zastupnicima nakon završetka mandata i gubitka mjesta u saboru olakšati povratak na posao, jer sada na mirovinu moraju čekati do 65 godine.Izmjenama zakona zastupnicima će se jamčiti povratak na posao ukoliko su radili u javnom sektoru, primjerice državnoj upravi ili obrazovanju, zdravstvu, socijali… U pripremi zakona važe se još uvijek oko toga hoće li se ta sigurnost zastupnike čekati već nakon jednog mandata, ili će ipak u saborskim klupama morati provesti dva mandata. Problem se javio, i zato priprema zakona kasni, s onim zastupnicima koji dolaze iz privatnog sektora kojima nitko ne može osigurati radno mjesto u staroj tvrtki.


– Još uvijek razgovaramo sa socijalnim partnerima oko toga, ali zasad se iskristaliziralo jedino to da privatnom sektoru možemo dati preporuku da zastupnicima koji su još daleko od mirovine omoguće povratak na staro radno mjesto, zaključuje naš izvor.