Nije vezano uz eksploataciju nafte iz Jadrana...

Josipović: ne damo da naše more bude poligon za ugrožavanje sigurnosti Hrvatske

Hina

»Izloženi smo i novim izazovima vezanim za promjenu klime i to ne samo na kopnu, kada je riječ o poplavama, nego i na moru. Čekaju nas izazovi vezani i uz moguće ekološke katastrofe i drago mi je da se i o tome razmišlja kada govorimo o modernizaciji Oružanih snaga«, kazao je Josipović.



SPLIT Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) Ivo Josipović danas je u Splitu na središnjoj svečanosti u povodu Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 23. obljetnice osnutka poručio da hrvatsko more neće biti poligon za ugrožavanje sigurnosti Hrvatske i njezinih građana.


»Čekaju nas novi izazovi, a oni su već tu i povezani su s migracijama, organiziranim kriminalom, švercom oružja i droge, trgovinom bijelim robljem, ali naša mornarica pazi i čuva da naše more ne bude poligon preko kojeg se te nedozvoljene i kriminalne aktivnosti odvijaju. Ne damo da naše more bude poligon na kojem se sigurnost Hrvatske i hrvatskih građana ugrožava na bilo koji način«, rekao je Josipović.


Po njegovim riječima, Oružane snage RH nisu suočene sa izazovima kakvi su bili u vrijeme Domovinskog rata, nego imamo suvremene izazove povezane s kriznim žarištima u »našem bližem i daljem okružju«.




»Izloženi smo i novim izazovima vezanim za promjenu klime i to ne samo na kopnu, kada je riječ o poplavama, nego i na moru. Čekaju nas izazovi vezani i uz moguće ekološke katastrofe i drago mi je da se i o tome razmišlja kada govorimo o modernizaciji Oružanih snaga«, kazao je Josipović.


Osvrćući se na modernizaciju Oružanih snaga RH, Josipović je rekao kako smo ograničeni gospodarskom krizom i financijskom situacijom.»Ali, u okviru tih, relativno skučenih mogućnosti, jer gospodarska i fiskalna stabilnost države danas su u prvom planu, učinit će se najbolje«, dodao je Josipović.Istaknuo je kako Hrvatska kao organizirana država želi brinuti o svojoj suverenosti tako da »njeguje Oružane snage, pruža uvjete za razvoj i učini sve da sigurnost naših građana bude na najvišoj mogućoj razini«.

»Vlada može i mora obećati modernizaciju, a ja vam kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga mogu obećati da će oni najbolji među vama po kriteriju izvrsnosti napredovati i zauzeti vodeća mjesta u HRM-u i cijelim Oružanim snagama«, poručio je Josipović u govoru pred okupljenima na proslavi 23. obljetnice HRM-a.


Odgovarajući na upit novinara u kakvoj su situaciji OS RH i HRM u odnosu na NATO standarde, s obzirom na to da je na nedavnom summitu NATO-a u Walesu poručeno kako zemlje članice Saveza trebaju jačati svoje vojne kapacitete, predsjednik Josipović je rekao kako su naše Oružane snage »uklopljene u NATO«.


»Na nekim područjima apsolutno ravnopravno, sukladno svojoj veličini i mogućnostima sudjelujemo u aktivnostima NATO-saveza, a to najbolje pokazuje naš međunarodni angažman u Afganistanu«, kazao je Josipović.


Naglasio kako »ne smijemo zaboraviti razvoj Oružanih snaga« bez obzira na krizu.


»Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga govori i o tome gdje i kako ćemo se razvijati, predviđena su ulaganja i u HRM, kako u brodove tako i u produljenje životnog vijeka raketnog sustava«, rekao je Josipović.


Istaknuo je da je ljudstvo najvrednije što imamo u Oružanim snagama te će se o njemu brinuti kroz obrazovanje, pošto je vojni obrazovni sustav uklopljen u sveučilišnu zajednicu.


»Postoji jedan poseban sporazum i aranžman sa Sveučilištem u Zagrebu, a isto će se sada napraviti, i radi se, sa Sveučilištem u Splitu radi obrazovanja pripadnika HRM-a«, rekao je Josipović novinarima.


Josipović je s motorne jahte »Učka« danas položio vijenac u more ispred splitske Gradske luke u čast svim mornarima stradalim za Domovinu.Središnja je svečanost prvobitno bila planirana na zapadnoj obali, ali je zbog jake kiše u Splitu premještena u Časnički dom Hrvatske vojske Lora, te je ceremonija kasnila sat vremena.