Rehabilitacija nije dobar potez

Josipović: Draža Mihailović je ratni zločinac

Hina

Vidjet ćemo kako će taj postupak završiti, ako mislite na neke reakcije formalne naravi, vjerojatno ćemo izraziti svoje neslaganje s takvim činom, ali vi znate da je to unutarnja stvar Srbije i mi to ne možemo promijeniti, rekao je Josipović



Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s rehabilitacijom Draže Mihailovića u Srbiji, rekao kako to nije dobar potez te je najavio da će Hrvatska vjerojatno i službeno izraziti svoje neslaganje takvim činom.


»Mihailović je ratni zločinac iz Drugoga svjetskog rata i znamo kakva su zla činili četnici u Hrvatskoj i u drugim krajevima bivše Jugoslavije«, izjavio je Josipović.


Naglasio je kako se iz dostupnih mu povijesnih izvora ne može sjetiti neke bitke u kojoj su se »oni borili ozbiljnije protiv okupatora – Njemaca, Talijana«. »Mogu se sjetiti onih bitaka u kojima su zajedno s okupatorima, pa i s ustašama, sudjelovali u borbama protiv partizana, i mogu se sjetiti da su se zajedno sa svim poraženim snagama povlačili prema Austriji«, rekao je Josipović.




»Ne mogu se sjetiti nijednoga značajnijeg doprinosa i uopće ikakvog doprinosa četništva u borbi protiv fašizma. Mislim da rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobar potez. U Srbiji će napraviti ono što oni smatraju da je dobro, ali sigurno to ne može naići ni na čije odobravanje, posebno onih  koji drže do antifašizma«, istaknuo je Josipović.


Na pitanje hoće li Hrvatska reagirati na pokušaje rehabilitacije Draže Mihailovića, predsjednik je odgovorio kako je i njegova izjava »neka reakcija«.  »Vidjet ćemo kako će taj postupak završiti, ako mislite na neke reakcije formalne naravi, vjerojatno ćemo izraziti svoje neslaganje s takvim činom, ali vi znate da je to unutarnja stvar Srbije i mi to ne možemo promijeniti«, rekao je Josipović odgovarajući novinarima.


Predsjednik Josipović danas je u Splitu bio na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta kojom je službeno počeo poslijediplomski doktorski studij humanističkih znanosti.  Istaknuo je da nas očekuje još jedna reforma visokog obrazovanja te je pozvao predlagače zakona o visokom obrazovanju da najprije »riješe načela« u našemu visokoškolskom obrazovanju. Govoreći o tim načelima, istaknuo je kako moramo postaviti pitanje što nam znači obrazovanje, kad kažemo da je  to opće javno dobro, da smo za besplatno studiranje, kada kažemo da smo za bolje povezivanje tržišta i obrazovanja.


»Kad se govori o boljoj povezanosti tržišta i obrazovanja, time ne mislim da se fakulteti i studenti trebaju pretvarati u robu«, rekao je Josipović i pritom istaknuo da naše društvo prelazi u »neke oblike divljeg kapitalizma«, ali ne smijemo zaboraviti ljudsku komponentu i ljudske vrijednosti.


»Zagovaram politiku koja će biti učinkovitija i u gospodarstvu, ali ne zaboravljajmo čovjeka jer čovjek je mjera svega«, istaknuo je Josipović. Također je rekao da, osim političara i gospodarstvenika, o budućnosti Hrvatske odlučuju i znanstvenici.


Josipović je također rekao kako je Hrvatska stalno izvrgnuta nekim reformama i promjenama te treba pronaći odgovor na pitanje moramo li stalno nešto mijenjati ili ćemo omogućiti stabilnost.


»Ne čude me promjene jer naše je društvo u dubokoj tranziciji iz rata u mir, iz socijalizma u kapitalizam, iz svjetonazora bivšeg sustava u sadašnje stanje«, rekao je te dodao kako ga veseli što je u Hrvatskoj »došlo do policentričnosti visokog obrazovanja te se razvilo nekoliko sveučilišnih središta, među kojima i u Splitu«.


»Za Split osjećam kao i za Zagreb, raduje me svaki uspjeh u Splitu«, rekao je predsjednik Josipović na Filozofskom fakultetu u Splitu koji je osnovan prije šest godina.