Iščekivanje

Još samo nekoliko dana ostalo je do ročišta za stečaj: Za deblokadu “3. maja” treba sad i više od 107 mil. kn

Orjana Antešić

Ne deblokira li se račun riječkog škvera do 26. veljače – zna se što slijedi / Snimio Vedran KARUZA

Ne deblokira li se račun riječkog škvera do 26. veljače – zna se što slijedi / Snimio Vedran KARUZA

Koliko je potrebno novca za deblokadu računa »3. maja«, u ovom trenutku teško je reći – na ročištu 6. veljače baratalo se iznosom od 107,4 milijuna kuna, ali je moguće da se taj iznos do danas povećao



RIJEKA Briselska dozvola za međufinanciranje do eventualnog usvajanja plana restrukturiranja Uljanika među radnike »3. maja« baš i nije ulila neku nadu. Kako i bi, kad su u ovoj jednadžbi i dalje ostale sve nepoznanice – nit’ Vlada još ima konačnu odluku o tome, nit’ se zna može i hoće li Tomislav Debeljak snositi po pola troškove deblokade računa i isplate plaća radnicima – za početak.


Riječko brodogradilište točno tjedan dana dijeli od ročišta na riječkom Trgovačkom sudu na kojem bi se trebala donijeti odluka o otvaranju stečaja. Ne deblokira li se račun riječkog škvera do 26. veljače, zna se što slijedi, i to ne samo trećemajcima, već i Uljanik brodogradilištu, čiji račun više neće biti u blokadi za šezdesetak milijuna kuna koje je spominjao resorni ministar gospodarstva Darko Horvat i prekjučer u Bruxellesu, kad je iznosio svoju računicu koliko bi to trebalo novaca upumpati ovoj međufazi, već za dodatnih pola milijarde kuna.


Aktiviranje zadužnica


Onog trenutka kad se otvori stečaj, naime, dužnost je stečajnog upravitelja da pokuša na sve načine, pa i prisilnim putem, naplatiti sva potraživanja stečajnog dužnika. U slučaju »3. maja« to znači da bi stečajni upravitelj trebao aktivirati zadužnice za pola milijarde kuna dospjelih, a nevraćenih pozajmica koje su tijekom minulih godina išle direktno pulskom brodogradilištu.




Razloga za češanje po glavi uoči dana odluke za »3. maj« imaju i u Uljanik plovidbi s obzirom na evidentirana potraživanja od četrdesetak milijuna kuna koja riječki škver ima prema ovoj privatnoj brodarskoj kompaniji iz Pule, što je konstatirano u izvješću privremenog stečajnog upravitelja »3. maja« Zdravka Čupkovića.


Koliko je, zapravo, potrebno novaca za deblokadu računa »3. maja« u ovom trenutku, teško je reći. Na ročištu 6. veljače baratalo se iznosom od 107,4 milijuna kuna, no moguće je da se taj ukupan iznos u međuvremenu i povećao. Neslužbeno doznajemo da se razgovara s vjerovnicima i jedan dobar dio njih je, navodno, iskazao spremnost za dogovor, međutim, čeka se što će odlučiti u Vladi. Za isplatu jedne plaće radnicima u riječkom brodogradilištu treba oko 9,5 milijuna kuna, a nisu je vidjeli u punom iznosu od listopada prošle godine.


Radikalne akcije


Sindikati u »3. maju« još su prije sastanka u Bruxellesu poručili kako će čekati do 23. veljače. Ne skine li se mač stečaja sa »3. maja«, najavili su radikalne akcije. Predsjednik Sindikalnog odbora u »3. maju« Juraj Šoljić skeptičan je da će idući dani donijeti rješenje i spas za riječko brodogradilište. Ljut je i što se u fokus sada stavlja kako završiti Jan de Nulovu novogradnju u Puli, dok se u drugi plan potiskuje činjenica da se u opremnom bazenu »3. maja« nalaze dva broda, također u relativno visokom stupnju izgrađenosti, na koje već mjesecima nitko ne trza. Za jednu od te dvije novogradnje, brod za prijevoz automobila, već se gotovo tri mjeseca na stolu »kiseli« ponuda norveškog brodovlasnika koji je, nakon što je raskinuo ugovor i naplatio svoje avanse, spreman dati 37 milijuna eura da bi se taj brod završio i da bi ga preuzeo.


Kako doznajemo, šanse da se ročište i odluka o stečaju »3. maja« ponovno prolongira su male, zapravo nikakve. Naši izvori ne isključuju, doduše, i takvu mogućnost, ali ističu da bi se za takvo što Trgovačkom sudu u Rijeci i stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin onda moralo podastrijeti vrlo konkretna, pismena jamstva i garancije da će u zadanom roku deblokirati račun »3. maja«. Podsjetimo, na prošlom ročištu još uvijek aktualni direktor »3. maja« Maksimilian Percan decidirano je bio ustvrdio stečajnoj sutkinji kako postoji strateški partner koji je spreman deblokirati račun »3. maja«, dapače, da je to bio uvjet kojim su se u Uljaniku rukovodili kod njegovog odabira.