Vlada usvaja izmjene zakona o poticanoj stanogradnji

Još jeftinije: POS-ovi stanovi moći će se povoljno iznajmiti i otkupiti nakon tri godine

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Kupac stana od 60 četvornih metara u banci će otplaćivati kredit od sto tisuća eura, a u sustavu POS-a 15.000 eura manje. Kamate padaju i na kredite koji se već otplaćuju. Predviđena je mogućnost otkupa nakon tri godine najmoprimstva



ZAGREB  Vlada će na svojoj današnjoj sjednici usvojiti izmjene Zakona o poticanoj stanogradnji (POS) u koji će biti uvrštena mogućnost najma POS-ovih stanova po povoljnoj cijeni, uz mogućnost otkupa tog stana nakon tri godine najmoprimstva.


Osim toga, zbog uvođenja PDV-a na cijenu građevinskog zemljišta od 1. siječnja ove godine, koje bi moglo poskupjeti stanove, pa tako i one POS-ove, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je u zakonu smanjila kamate na kredite za kupnju POS stana, bez obzira da li se kredit već otplaćuje, ili će tek biti podignut.


Kredit za POS stan otplaćuje se, naime, tako što se dio kredita prvo vraća komercijalnoj banci, a onda kreće otplata državi koja je investirala svoja sredstva. »Za taj drugi dio za poček se plaća dva posto kamate, a sad će se plaćati jedan posto, a kamate gdje država angažira svoja sredstva padaju s pet na tri posto«, objavila je jučer Mrak Taritaš. Uspoređujući POS kredit s onim u komercijalnim bankama, kazala je kako će kupac stana od 60 četvornih metara u banci otplaćivati kredit od sto tisuća eura, a u sustavu POS-a 15.000 eura manje.




Od 2000. godine, kad je pokrenuta izgradnja POS stanova, do kraja prošle godine, u Hrvatskoj je izgrađeno 5.308 stanova čija najviša dozvoljena cijena smije iznositi 1.125 eura po četvornom metru. U pravilu se stanovi prodaju i za manje od toga, pa je primjerice cijena zagrebačkih POS stanova nešto malo veća od tisuću eura za »kvadrat«.


Upravo je u Zagrebu u naselju Sopnica-Jelkovec 2013. godine započet program najma POS stanova koji će se sada uvrstiti u Zakon o POS-u odnosno legalizirati, i još više širiti. Država je tamo u najam dala neprodane POS stanove, dok će u POS zgradama koje tek gradi, za sada u Zagrebu i Splitu, namjerno dio stanova ostaviti za najam, kao i stanove koje ne uspije prodati.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…