Odjeci pobune na Vukomercu

Jedna od zavađenih romskih obitelji želi u Split: Tamo su držali hostel u kojem je pretučena Britanka

P. N.

snimio Robert Anić / PIXELL

snimio Robert Anić / PIXELL

Mnogima već dulje smetamo, ali mi smo vlasnici ove kuće i vezani smo za Zagreb. No, spremni smo otići ako možemo dobiti drugu kuću u Splitu, gdje mi živi brat. Ovakav suživot više nema smisla jer je mržnja izmakla kontroli, rekla je Zaha Zahirović.



Ilegalni hostel u Splitu, u kojem su ovog ljeta pretučeni britanska glazbenica Laura Denmar i njezin dečko, vodio je Antonio Zahirović, jedan od članova obitelji Zahirović sa zagrebačkog Vukomerca, koja je ovih dana u fokusu javnosti zbog obračuna s obitelji Osmanović, u kojem su “radili” i kalašnjikovi. Do obračuna dviju obitelji, podsjetimo, došlo je zbog navodnog duga Zahirovića prema Osmanovića.


Nakon pucnjave koja se dogodila blizu škole na Vukomercu na noge su skočili stanovnici ove zagrebačke četvrti, koji su pri protestu protiv “opasnih romskih obitelji” napali i gradonačelnika Milana Bandića, optužujući ga da je upravo on doveo Rome u njihovu četvrt.


U jednoj od svojih izjava, koju je prije dva dana objavio Jutarnji list, jedna od članica obitelji Zahirović, Zaha Zahirović, rekla je da bi se obitelj rado odselila u Split, što je rezultiralo novim novinskim napisima, a novinari su pritom podsjetili da je jedan od članova te romske obitelji vodio nelegalni splitski hostel Ana, u kojem se dogodio spomenuti incident s britanskim parom u ulozi žrtava.




– Mnogima već dulje smetamo, ali mi smo vlasnici ove kuće i vezani smo za Zagreb. No, spremni smo otići ako možemo dobiti drugu kuću u Splitu, gdje mi živi brat. Ovakav suživot više nema smisla jer je mržnja izmakla kontroli, rekla je Zaha Zahirović.


Nakon njezine izjave novinari su ponovo posjetili zgradu u kojoj je bio hostel Ana, ali ništa više ne ukazuje da se on još uvijek nalazi tamo.


– Nije to ništa čudno, u puno slučajeva su goste s potvrđenim rezervacijama ostavljali bez smještaja usred noći. Kad se nagomilaju loše recenzije, jednostavno promijene ime i otvore novi. Uz stan na Pazaru koji lažno reklamiraju kao hostel, a u kojemu istovremeno i žive, Zahirovići su imali još nekoliko stanova u kojima su smještali svoje goste. To što oni rade nema veze s turizmom i šalju užasnu sliku o Splitu u svijet. Vrijeme je da im nadležni stanu na kraj. Uz nelegalni hostel u stanu u Dubrovačkoj, za koji su svi saznali zbog nasilja, imali su ih još i u Plinarskoj, Šenoinoj i Kliškoj ulici, ali susjedi su se bojali prijavljati to policiji, objavljuje Slobodna Dalmacija izjavu jednog od splitskih iznamljivača, koji rade u susjedstvu u kojem svoje sobe nude i Zahirovići.


Na ovom mjestu treba istaknuti da je obitelj Zahirović u Zagrebu bila napadnuta te da predmetni napad nema nikakve veze s eventualnim prekršajima koje su počinili članovi te obitelji, a o kojima izvještava splitski list. Također, Večernji list prije par dana naveo je da su članovi obitelji Zahirović nakon incidenta na Vukomercu bili u svojevrsnom kućnom pritvoru. Naime, njihovu kuću je čuvala policija, a iz kuće je, kako je pisao Večernji list, smio izići samo jedan član ili članica obitelji, a dok se ta(j) ne vrati, nitko drugi nije smio napustiti kuću.