Unatoč i usprkos

”Jedna lasta ne čini proljeće”: Oporba zadovoljna rastom gospodarstva, ali upozorava na packe iz Bruxellesa

Hina

D. Lovrović

D. Lovrović

To je dobar pokazatelj i u svakom slučaju svatko dobronamjeran se veseli, no vrlo je interesantno što je taj podatak objavljen dan nakon što smo dobili packe iz Bruxellesa koje govore nešto sasvim drugo, a to je da Hrvatska mora konačno provoditi strukturne reforme jer bez toga nema značajnijeg gospodarskog oporavka«, kazao je novnarima u Hrvatskom saboru HDZ-ov Ivan Šuker.



ZAGREB – Saborska oporba u petak je pozdravila prvi rast hrvatskog gospodarstva nakon 12 kvartala pada, ali i upozorava na ‘packe’ koje je Hrvatska dobila jučer iz Bruxellesa.


»To je dobar pokazatelj i u svakom slučaju svatko dobronamjeran se veseli, no vrlo je interesantno što je taj podatak objavljen dan nakon što smo dobili packe iz Bruxellesa koje govore nešto sasvim drugo, a to je da Hrvatska mora konačno provoditi strukturne reforme jer bez toga nema značajnijeg gospodarskog oporavka«, kazao je novnarima u Hrvatskom saboru HDZ-ov Ivan Šuker.


»Jedna lasta ne čini proljeće«, komentirao je HDSSB-ov Krešimir Bubalo, kojega također brinu upozorenja Europske komisije.




Upozorava i da su, unatoč ostvarenom rastu, i dalje negativni pokazatelji u nizu važnih gospodarskih grana, poput građevinarstva ili poljoprivrede, a da pad bilježi i obiteljska potrošnja.


»Gledajući kompletnu godinu, možemo reći da nema rasta, kad gledamo i pad od 12 kvartala, sigurno da dijelimo zabrinutost. Reforme su izostale i krajnje je vrijeme da u njih krenemo«, poručio je Bubalo.Laburisticu Nansi Tireli također raduje rast no upozorava da je na godišnjoj razini rast BDP-a još uvijek negativan.

»Odlično je jer čim govorimo o rastu to je dobro, međutim na godišnjoj razini znamo da je rast BDP-a još uvijek negativan, no nakon 12 kvartala prvi rast zasigurno daje nadu i optimistično je. Dakle uhvatili smo malo zraka i nadam se da će poduzetnici u prvom redu doprinjeti tome da BDP i u sljedećim kvartalima bude dobar što samo ukazuje na to da se moramo više okrenuti spašavanju poduzetništva, jer to smo zanemarili i mislim da smo sada na najboljem putu upravo zahvaljujući izvozu i to je najbolji put koji nam pokazuje kamo i kako trebamo ulagati«, rekla je Tireli.


Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2014. za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom.