Bizarna situacija

Jedini zastupnik s presudom za ratni zločin: Glavaša opet čeka odlučivanje o saborskom imunitetu?

Boris Pavelić

Foto D. LOVROVIĆ

Foto D. LOVROVIĆ

Dogodi li se novo suđenje, Sabor će Glavašu iznova morati skidati imunitet. »Držim da bismo za najteža kaznena djela morali zabraniti kandidiranje i dok su presude nepravomoćne, ili dok suđenje još traje«, kaže Gordana Sobol



ZAGREB Branimir Glavaš parlamentarni je presedan: jedini saborski zastupnik s ukinutom pravomoćnom i važećom nepravomoćnom presudom za ratni zločin, koji čeka ponovljeno drugostupanjsko suđenje na Vrhovnom sudu. Dogodi li se ono za trajanja upravo konstituiranoga saborskog saziva, Sabor će Glavašu iznova morati skidati imunitet saborskoga zastupnika.


– Bude li ponovnoga suđenja, Glavašu će saborski imunitet morati biti iznova oduzet, jer je prošlo više godina otkako nije bio saborski zastupnik. Da se suđenje ponavlja u kontinuitetu njegova saborskog mandata, imunitet ne bi morao biti ponovno oduziman, ali u ovome će slučaju morati, objasnila je jučer za naš list potpredsjednica saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol, koja je u prošlome sazivu predsjedala povjerenstvom.


Odslužio 


Županijski sud u Zagrebu Glavaša je 2009. nepravomoćno osudio na deset godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Godinu kasnije, 2010., Vrhovni sud kaznu je preinačio u pravomoćnu zatvorsku kaznu od osam godina zatvora. Glavaš je prije izricanja nepravomoćne presude pobjegao u BiH, pa je ondje, na temelju pravosudne suradnje Hrvatske i BiH, u mostarskome zatvoru izdržavao kaznu zatvora. U siječnju prošle godine, dva mjeseca prije nego što je Glavaš mogao zatražiti prijevremeno puštanje iz zatvora, Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu, ali je nepravomoćna ostala na snazi. Glavaš se vratio u Hrvatsku, te nakon dva boravka u pritvoru, u svibnju 2015. pušten je na slobodu da čeka ponovljeno suđenje na Vrhovnom sudu. Na parlamentarnim se izborima kandidirao i ušao u Sabor, jer njegov slučaj nije obuhvaćen izmjenama Izbornoga zakona iz veljače 2015. godine, kojima je kandidiranje na parlamentarnim izborima zabranjeno osobama osuđenim na pravomoćne zatvorske kazne duže od šest mjeseci. 


Plaćamo danak 




Glavašu je, naime, pravomoćna presuda ukinuta.



Problema ne bi trebalo biti 


Potpredsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva ne očekuje probleme u Saboru, bude li Glavašu trebalo iznova oduzimati zastupnički imunitet. »Povjerenstvo je s godinama stvorilo praksu koju su poštovale sve stranke. Posljednje velike rasprave o tome treba li povjerenstvo raspravljati o meritumu zahtjeva za skidanjem imuniteta vodile su se baš o Glavaševu slučaju. Mislim da problema ne bi trebalo biti. Ne očekujem da bi povjerenstvo išlo ispod standarda koje je samo postavilo, neovisno o tome tko imao većinu u povjerenstvu«, kaže za naš list Gordana Sobol, dodajući kako bi, dogodi li se ipak takvo što, »bila u stanju demonstrativno napustiti povjerenstvo«.



– To je, da upotrijebim taj izraz, uistinu bizarna situacija, ocjenjuje Gordana Sobol. 


– Naravno da vrijedi presumpcija nevinosti: kriv si tek ako ti sud to dokaže. Ne može se nikoga optužiti niti mu išta zabraniti dok presuda nije pravomoćna. S druge strane, osobno držim da bismo za najteža kaznena djela, kakva su ratni zločin, silovanje ili iskorištavanja djece, morali zabraniti kandidiranje i dok su presude nepravomoćne, ili dok suđenje još traje, ocjenjuje Sobol, dodajući kako »tek sada plaćamo danak onome što je u sudstvu učinjeno još devedesetih«.