Porezne izmjene

Jedan gradonačelnik već najavio niže plaće i otkaze zbog poreza na dohodak

Gabrijela Galić

Naime, iz oporezivanja dohotka gradovi, općine županije prikupe oko 20 posto svojih prihoda, stoga ne čudi da su i prije no što je zakon uopće donesen gradonačelnici počeli razmišljati o smanjivanju izdataka za plaće na lokalnoj razini



ZAGREB  Rast neoporezivog dijela dohotka s 2.200 na 2.600 kuna kao i izmjene unutar poreznih razreda za oporezivanje dohotka, već su počele prozvoditi pravne učinke iako izmjene Zakona o porezu na dohodak još nisu stupile na snagu.


Upozorava to Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika čiji su povjerenici počeli dobivati »ponude« lokalnih čelnika za smanjenjem plaća, ali i broja zaposlenih u idućoj godini.


Plan je Vlade, kako smo najavljivali da se promjene u oporezivanju dohotka primjenjuju od prosinca ove godine. I dok će većini zaposlenih to donijeti koju kunu više u novčaniku, povećanje osobnog odbitka i promjene unutar stopa za oporezivanje dohotka iz proračuna bi trebale izbiti više od dvije milijarde kuna.




Lokalna zajednica pritom je najveći gubitnik jer joj se iz ruku izbija oko 1,8 milijardi kuna prihoda. Naime, iz oporezivanja dohotka gradovi, općine županije prikupe oko 20 posto svojih prihoda, stoga ne čudi da su i prije no što je zakon uopće donesen gradonačelnici počeli razmišljati o smanjivanju izdataka za plaće na lokalnoj razini.


  Sindikat službenika i namještenika upozorio je u četvrtak kako je »gradonačelnik jednog grada srednje veličine« sindikatu uputio dopis kojim, upravo zbog planiranog gubitka prihoda po osnovi poreza na dohodak u idućoj godini, predlaže određene materijalne restrikcije pa i otpuštanja.


U službeničkom sindikatu za sada ne žele govoriti o kojem je gradu riječ, no ističu da se zaposlenima za iduću godinu predlaže dodatna neisplata materijalnih prava i snižavanje osnovice za najmanje pet posto.


Osim toga, predložen je i prestanak službe za određeni broj službenika i namještenika koji bi postali tehnološki višak. Smanjenje plaća i otkazi pritom bi se razmotrili i u svim ustanovama i tvrtkama u vlasništvu tog grada.


  »I dok će javnost vjerojatno pozdraviti smanjenje plaća i materijalnih prava gradskih službenika i namještenika, premda od svog grada očekuju visoku razinu javnog servisa, možda će joj manje ‘simpatično’ biti smanjenje plaća teta u vrtićima, čistačima ulica ili održavateljima gradskih zelenih površina«, ističe službenički sindikat.