Mediji narodu

Je li u nas moguć poljski scenarij? Puhovski: Kao i nakon svakih izbora, novinari će puzati pobjednicima

Siniša Pavić

Institucijske promjene nalik onima u Poljskoj zbog čitavog niza razloga nije moguće tako lako provesti, tako da ne vjerujem da je problem institucijski nego personalni, kaže Puhovski, a Mladen Novak tvrdi da će, preslikaju li se u nas poljska rješenja, dio krivice imati i bivša vlast koja je izbjegavala rasprave vezane za medije



ZAGREB  Odluka poljskog parlamenta da prihvati Zakon o javnim medijima kojim se nadzor nad njima daje vladi konzervativne stranke »Pravo i pravda«, izazvala je buru kako u Poljskoj, tako i u vrhu Europske unije.


Direktori nekoliko kanala poljske državne televizije dali su ostavke. Poljski radio je u ime prosvjeda emitirao naizmjenično poljsku himnu i »Odu radosti«. Sva zbog zakona koji propisuje da će o imenovanju direktora javne televizije, radija i novinske agencije PAP, te članova njihovih nadzornih odbora, odlučivat ministar financija, bez javnog natječaja.


Europski povjerenik za digitalno gospodarstvo Guenther Oettinger zaprijetio je Varšavi da će pokrenuti postupak zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije. Moguće sankcije idu dotle da se optuženoj zemlji može oduzeti i pravo glasa u Europskom vijeću. Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, to je pitanje stavio na dnevni red sastanka EK 13. siječnja.


»Dobri običaji«




Vladajući poljski konzervativci nikada i nisu krili namjeru da preuzmu javne medije za koje kažu da propagiraju ideološke i moralne trendove koja većina društva ne podržava. Ističe se kako »vraćaju javne medije poljskom narodu«, kazuje da im je uvjerljiva izborna pobjeda dala mandata da redizajniraju zemlju u skladu s katoličkim vrijednostima. Može li se išta slično dogoditi i u nas, u zemlji u kojoj se između ostalog, kani »vratiti dostojanstvo braniteljima, obitelji i Crkvi«.


– Na žalost iskustvo govori da mi u Hrvatskoj uvijek uvozimo one modele koji su štetni i loši, a nismo nikada uvezli nešto što je dobro i pozitivno. Mi smo očito na putu da popratimo trendove koji sada dolaze iz Poljske, ili prije iz Mađarske, smatra Mladen Novak, predsjednik saborskog Odbora za medije za prošlog saziva.


Preslikaju li se u nas poljska rješenja dio krivice će, ne dvoji Novak, imati i bivša vlast. I sam je, kako kaže, u nekoliko navrata pokušao otvarati neke rasprave vezano za medije, a cijelo vrijeme čekala se i fantomska medijska strategija.


– No, premda su imali sve mogućnosti u svojim rukama, vladajući su sve te rasprave, sva ta pitanje izbjegavali. I to je dokaz onog da smo svi za demokraciju, ali samo deklarativno, ističe Novak. 


Na koncu, u nas je gotovo pa običaj da se svatko tko dođe na vlast uredno dohvati javnih medija, poglavito televizije.


– A u našem narodu kažu, bolje da gori selo nego običaji. Zato vjerujem da će se taj »dobar običaj« nastaviti čim Domoljubna koalicija i Most uspiju dogovoriti podjelu plijena, jer ovo ništa drugo i nije, smatra Novak.


Profesor Žarko Puhovski optimističniji je glede mogućnosti da se u hrvatskim javnim medijima ne dogodi što i onima u Poljskoj.


– Meni se čini da u ovom trenutku to još uvijek nije realna opasnost. Ali, ono što očekujem da se dogodi i što se nakon svakih izbora događa, jest ovo puzajuće beskičmenjačko ponašanje značajnog broja novinarki i novinara koji se guraju u šator pobjednika, kaže Puhovski.


Dio plijena


– Ne vjerujem da su kod nas realno moguće institucijske promjene nalik onima u Poljskoj, ne zato što ih nitko ne bi htio nego zato što ih zbog čitavog niza razloga nije moguće tako lako provesti. Većina u parlamentu je jako slaba, a i unutar te većine nije jasno bi li baš svi podržali takve radikalne stavove, tako da ne vjerujem da je problem institucijski nego personalni. Problem je u tomu da imate novinare koji su jedan dan plesali oko jednih, drugi dan oko drugih. Na koncu, mi imamo i predsjednika Sabora koji je pisao pjesmu posvećenu Ivi Sanaderu, naglašava Puhovski.


Ne slaže se s ocjenom da se Most i Domoljubna koalicija s medijima nisu još stigli ni baviti, pa primjerice javnost ne zna koliko je Most spreman podržati HDZ-ovu programsku namjeru da mijenja Zakon o HRT-u ili želju čelnika HSS-a Branka Hrga da smanji RTV pristojbu za dio pučanstva. Uostalom, kako veli, onaj koji hoće dobiti HNB i SOA-u sigurno će kao dio plijena tumačiti i HRT. Uglavnom, barem što se HRT-a tiče, čekaju nas promjene.


– Biti će to naprosto preslagivanje. Ima dovoljno ljudi koji su spremni, bilo iz uvjerenja ili iz karijerizma, podržati novu vlast. Vodstvo HRT-a biti će vjerojatno, gotovo sigurno zamijenjeno, vodstvo koje, da se razumijemo, nije bilo naročito dobro, dapače. Ali, problem je u tome što kada bude smijenjeno to neće biti zato što nije bilo dobro, već zato što su to, kako se predstavlja, navodno djeca i unuci komunista, ističe Puhovski.