Složno protiv vlade

Javne službe i mještani Primoštena u štrajku podrške prosvjedima

Zorana Deljanin

Općinski službenici došli su na posao ali nisu radili, a s njima su se solidarizirali i mještani koji nisu niti vodili djecu u vrtić



PRIMOŠTEN U znak podrške protuvladinim prosvjednicima u Općini Primošten održan je cjelodnevni generalni štrajk. Načelnika Stipu Petrinu i djelatnike Općine zatekli smo na radnim mjestima, no stranke nisu primali, na telefone se nisu javljali, vrijeme su provodili družeći se i grickajući čokolade koje su im donijeli simpatizeri »da ne bi štrajkali na prazan želudac«. Štrajku su se pridružili i knjižničari, tete u vrtiću, komunalni redari, čistači, dobrovoljni vatrogasci, turistički djelatnici, svi koji se financiraju iz općinskog proračuna, ali i mnogi drugi stanovnici koji su pozdravili akciju primoštenskog načelnika Stipe Petrine. 


Protiv nepravde


– Generalni štrajk je uspio! Došli smo na radna mjesta, sjedimo i ne radimo ništa. Štrajkamo u znak podrške prosvjedima koji se održavaju po brojnim gradovima, štrajkamo zbog neodrživog stanja u zemlji, ali i odnosa države i institucija prema našoj općini. Ova nesposobna Vlada mora otići, treba hitno raspisati parlamentarne izbore, pravna država mora profunkcionirati i treba provesti duboke društvene reforme – kazao je Petrina. 


Da su i stanovnici Primoštena prihvatili štrajk bilo je vidljivo i po tomu da nisu dolazili u Općinu, nazivali na telefon, a roditelji nisu doveli djecu u vrtić. 




Radnike komunalnog poduzeća Bucavac prekinuli smo u kartanju. 


– Nitko od nas 19 zaposlenih danas ne radi. Pridružili smo se štrajku jer ne možemo podnijeti ovakvo stanje u državi, ali niti odnos prema nama Primoštencima. Počevši od banalnih stvari, a to je da godinama čekamo vađenje papira i dozvole za gradnju. Podobni mogu sve dobiti, a mi, eto, nikako. Borimo se i protiv nepravde u državi, Hrvatska je prodana, radnici su svedeni na nulu i ne smiju reći niti riječi, rade ne znajući niti hoće li plaću dobiti – govori poslovođa Ante Nižić.   


Ugledajte se


Radnici Antonio Nižić i Ante Goleš odmah dodaju da Općina Primošten radi dobro pa bi i Vladi bilo bolje da se ugleda na njihov primjer. – Mene samo smeta što su svi drugi kao nojevi zabili glave u pijesak. Nadam se da će konačno reagirati. Žalosno je da se mi kojima je dobro borimo za tisuće obespravljenih. Meni je otac sam radio i nas šest hranio, ja imam četveročlanu obitelj, radimo i ja i žena i jedva se pokrpamo. Eto dokle su nas doveli. Da država funkcionira po principu Općine Primošten, u ovoj zemlji bi vladalo blagostanje. Bili bismo kao Švicarska – zaključio je Ante Nižić.

Borba se nastavlja 


Primoštenski načelnik, pak, najavljuje da na ovome neće stati. 


– Ovo je samo početak. Sljedeći put ćemo organizirati barem trodnevni štrajk. Spremni smo na sve – najavio je Stipe Petrina izrazivši nadu da će se građani Hrvatske probuditi i masovno izići na ulice boreći se za svoja prava.