Vlada uvodi više reda u diplomaciji

Jandrokovićevi trgovinski atašei odlaze u povijest

Irena Frlan Gašparović

Pet trgovinskih atašea koje je, radi jačanja gospodarske diplomacije, u inozemstvo poslala bivša Vlada uskoro više neće biti zaposleno u Ministarstvu vanjskih poslova Gospodarske poslove obavljat će diplomatski službenici



ZAGREB » Pet trgovinskih atašea koje je, radi jačanja gospodarske diplomacije, u inozemstvo poslala bivša Vlada uskoro više neće biti zaposleno u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Atašei su lani izabrani putem javnog natječaja, a da bi zasjeli na novo radno mjesto, morali su ispuniti cijeli niz kriterija, primjerice, morali su imati pet godina iskustva na poslovima u komercijali. Posljednjih su godinu dana imali zadatak pomagati hrvatskim tvrtkama na pet destinacija – u Beču, Ljubljani, Chicagu, Milanu i Münchenu – te istovremeno pokušati privući strane ulagače da investiraju u Hrvatsku.


Poslane obavijesti


Ugovor koji su u kolovozu prošle godine potpisali s MVEP-om predviđao je da na spomenutim destinacijama, u okviru hrvatskih veleposlanstava ili generalnih konzulata, ostanu do četiri godine. No, isto je tako određeno da će učinci njihovog mandata biti razmotreni svake godine te da će se temeljem rezultata odlučiti hoće li pojedini ataše zadržati svoju poziciju ili ne.




Međutim, na mandate u inozemstvo poslani su u posljednjim mjesecima HDZ-ove Vlade, a nakon smjene u Banskim dvorima i na Zrinjevcu postalo je jasno da nova vlast ne gleda s previše odobravanja na taj projekt. Još je u siječnju neslužbeno iz MVEP-a najavljeno da je moguće ukidanje sustava trgovinskih atašea. Sada će se to i realizirati. Prema našim informacijama, atašeima je poslana obavijest da im se ugovori prekidaju uz otkazni rok od 30 dana.


Potvrđeno nam je to i u Ministarstvu u kojem ističu da su trgovinski atašei bili angažirani temeljem dopuna pravilnika o unutarnjem redu nekadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Te su dopune prestale važiti 20. srpnja ove godine, kada je donesen novi pravilnik o unutarnjem redu.


Pozitivne ocjene


»Novim Pravilnikom o unutarnjem redu stvari su vraćene u zakonodavne okvire na način da je predviđeno da gospodarske poslove obavljaju diplomatski službenici«, odgovoreno nam je iz MVEP-a. Drugim riječima, poslove gospodarske naravi u veleposlanstvima i konzulatima u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i SAD-u više neće obavljati trgovinski atašei, nego »obični« zaposlenici MVEP-a, kao što je to bio slučaj i prije angažiranja atašea.


 Izvori bliski Ministarstvu otkrili su nam da su atašei, doduše, uglavnom dobili pozitivne ocjene za svoj rad pa je očito da njihovi rezultati nisu bili glavni razlog otkazivanja suradnje. Ujedno, u proljeće ove godine sami gospodarstvenici, odnosno njihove udruge poput Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatskih izvoznika, izjasnili su se također pozitivno o njihovom radu. Uostalom, cijeli projekt je i ostvaren upravo u suradnji s tim udrugama.


Iako je sustav trgovinskih atašea pred definitivnim ukidanjem, izvori iz MVEP-a tvrde da nisu odustali od jačanja tzv. gospodarske diplomacije zbog koje je bivši ministar Gordan Jandroković i pokrenuo mrežu atašea. No, kakav će biti novi sustav te kad će zaživjeti, na Zrinjevcu još uvijek ne znaju.