Vrh HDZ-a

Jandroković: Mi smo svoje ciljeve ostvarili, a pitanje granice sa Slovenijom ćemo rješavati bilateralnim putem

Hina

Upitan je li bilo propusta u hrvatskoj diplomaciji, odnosno je li se moglo učiniti više da se članice EU i Europsku komisiju bolje upozna s kompromitacijom arbitražnog postupka, Jandroković je rekao kako o tome nema preciznih informacija i da je u to vrijeme bio saborski zastupnik.Na novinarsku tvrdnju kako je bio u saborskim odborima koji su se bavili vanjskom politikom, Jandroković je odgovorio potvrdno, no dodao je da nije bio u izvršnoj vlasti



 Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici u Središnjici stranke u srijedu će razgovarati o zajedničkoj sjednici vlada Republike Hrvatske i BiH u Sarajevu, te o koracima nakon odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom, koja za Hrvatsku nema nikakvu težinu, izjavio je novinarima uoči sjednice predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.


Razgovarat ćemo kako ćemo dalje u bilateralnim razgovorima sa Slovenijom tražiti rješenje za to pitanje, istaknuo je.


Upitan je li bilo propusta u hrvatskoj diplomaciji, odnosno je li se moglo učiniti više da se članice EU i Europsku komisiju bolje upozna s kompromitacijom arbitražnog postupka, Jandroković je rekao kako o tome nema preciznih informacija i da je u to vrijeme bio saborski zastupnik.Na novinarsku tvrdnju kako je bio u saborskim odborima koji su se bavili vanjskom politikom, Jandroković je odgovorio potvrdno, no dodao je da nije bio u izvršnoj vlasti.

Odgovarajući na novinarsku konstataciju da je onda mogao pitati izvršnu vlast što se čini, Jandroković je uzvratio kako je to prejudiciranje nečega. Napomenuo je da ne može dati 100 postotnu ocjenu je li učinjeno sve što je trebalo, ali vjeruje kako je učinjeno dovoljno i da Hrvatska koja je članica EU, danas rješava i rješavat će pitanje granica sa Slovenijom bilateralnim putem.




Mi smo svoje ciljeve ostvarili, istaknuo je Jandroković, podsjetivši kako je Hrvatska u pregovaračkom procesu jako dugo bila talac slovenske politike koja je koristila pregovore kako bi riješila granično pitanje.


Hrvatska je postala punopravnom članicom EU i to ćemo pitanje rješavati bilateralnim putem, naglasio je Jandroković.


Upitan kako misli da će se do rješenja doći bilateralnim pregovorima kada Slovenija inzistira na provedbi odluke Arbitražnog suda, Jandroković je odgovorio da kada ne postoji dogovor, mora se razgovarati i pregovarati i da nema trećeg rješenja.


Nemamo iste stavove kao što ih nemaju mnoge države oko nekih pitanja i onda se traži rješenje kroz razgovore jer je to jedini mogući put i jedini način da se dođe do rješenja, zaključio je.


Na sjednicu je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković stigao s oko pola sata zakašnjenja i nije želio davati izjave.