Povjesničar o tajnom posjetu

Jakovina: Predsjedničine teze klasični revizionizam, a tajni posjet Jasenovcu – skandalozan

Tihomir Ponoš

On predsjednici zamjera i to što u Knjizi dojmova izrijekom nije spomenula tko su bili zločinci ili žrtve, ali je napisala »klasičnu revizionističku tezu o zločinima kao posljedici povezanosti NDH s nacističko-fašističkom Osovinom«



ZAGREB – Za povjesničara Tvrtka Jakovinu tajni posjet predsjednice Republike Jasenovcu apsolutno je – skandalozan.


  – Franjo Tuđman je za vrijeme Domovinskog rata tajno i nenajavljeno posjećivao bojište i ratom ugrožena područja. Visoki američki dužnosnici tako postupaju kada posjućuju ratne zone poput Iraka i Afganistana, kazao je Jakovina. On predsjednici zamjera i to što u Knjizi dojmova izrijekom nije spomenula tko su bili zločinci ili žrtve, ali je napisala »klasičnu revizionističku tezu o zločinima kao posljedici povezanosti NDH s nacističko-fašističkom Osovinom«.


  – Baš me zanima u kojim je to knjigama predsjednica pročitala Hitlerovu ili Mussolinijevu tezu o ubijanju Srba. Ta teza ne vrijedi upravo za one koji su najviše stradali u Jasenovcu, rekao je Jakovina. On smatra da bi bilo dobro da u Uredu predsjednice odmah počnu pisati odgovor Srbiji, jer ovakva predsjedničina izjava je »dala priliku Srbiji da puca po Hrvatskoj municijom kakvu Srbija odavno nije imala«. Jakovina procjenjuje i da svojim postupkom u Jasenovcu, Kolinda Grabar-Kitarović prekida kontinuitet politike. Podsjetio je da se Hrvatska suočava s Jasenovcem od 1945. godine, a »šef države se ne postaje od nulte godine, politika ima svoj kontinuitet, posljednjih deset godina predsjednici su redovito išli na komemoraciju u Jasenovac, a Kolinda Grabar-Kitarović je taj kontinuitet prekinula«.




  Osvrnuo se i na izjavu ravnateljice JUSP-a Jasenovac Nataše Jovičić, koja je za sebe kazala da je savjetnica predsjednice za pitanje holokausta, a za Jasenovac, gdje se, kako je rekla, dogodio genocid, predsjednica sigurno ima nekog drugog savjetnika.


Tu je izjavu Jakovina ocijenio besmislenom i upozorio da savjetnica za holokaust ima problema s poznavanjem definicije holokausta koji se, da ne bi bilo zabune, događao i na tlu NDH, pa tako i u Jasenovcu.