Predsjednik IDS-a neće se više kandidirati za političke funkcije

Jakovčić: Odlazim iz politike, vraćam se u biznis

Tihana Tomičić

Teško me nešto više može motivirati u politici. Trebam nove izazove. U 20 godina politički posao odradio sam pošteno, mada su mi se stalno pokušavale »zalijepiti« svakakve afere, pa i korupcijske.  Ali ja ću otići dignuta čela, kaže šef IDS-a



Aktualni šef  IDS-a Ivan Jakovčić u intervjuu subotnjem magazinu “Pogled” Novog lista otkrio je da uskoro napušta politiku i okreće se – biznisu. 


Na pitanje hoće li mu Damir Kain biti protukandidat na unutarstranačkim izborima Jakovčić je, naime, odgovorio: “Imamo niz sposobnih ljudi. Samo je pitanje hoću li se ponovno kandidirati”. 


    Ipak nećete?




    – Vidjet ću nakon lokalnih izbora. To je što se tiče stranke. Što se tiče Županije, već sam jasno rekao: neću se više kandidirati za župana. Polako izlazim iz politike. 


    Dakle, istina je. A kuda idete?


    – Mislim da ću se vratiti u poslovni svijet, u biznis. Podsjećanja radi, bio sam jedan od najmlađih zastupnika stranih tvrtki u bivšoj Jugoslaviji, zarađivao odličan novac, i rado bih se vratio u biznis. Teško se mogu motivirati dalje u politici. Trebam nove izazove. U 20 godina politički posao odradio sam pošteno, mada su mi se stalno pokušavale »zalijepiti« afere, pa i korupcijske i svakakve. IDS se pokušavao diskvalificirati. Ali ja ću otići dignuta čela. 


    Što to znači, da ćete osnovati svoju tvrtku?


    – Vjerojatno. 


    Ako vaši poslovni projekti budu vezani uz Istru, jasno da će vas se optuživati da radite na osnovu povlaštenih informacije koje imate kao današnji župan?!


    – Neki projekti će biti vezani uz Istru, neki ne, bit će međunarodnog karaktera. Uskoro će se znati više. Sad još ne bih o tome. 


    A kao nasljednika, zna se, ne vidite Damira Kajina nego gradonačelnika Pule Borisa Miletića?


    – Imamo niz ozbiljnih kandidata, od Kajina, Miletića, Sponze, Demetlike… IDS s tim nema problema, i sve ćemo riješiti bez trzavica. 


    Nema drugog zaključka nego da ste se razočarali što IDS nije dobio nijedno mjesto u kvoti europarlamentaraca. Poznato je da je to bio vaš politički cilj, to niste krili, ali, eto, priliku je od strane Milanovića i Kukuriku saveza dobio SDSS-ov Milorad Pupovac. Jesam li u pravu?


    – Ne želim to komentirati, ne želim nikakve interpretacije. Neka građani sami sude je li tako moralo biti. Što se mene tiče, nema problema, okrenut ću se poslovnom svijetu. Kolega Pupovac sigurno će dobro zastupati Hrvatsku u EU parlamentu, ima našu podršku. 


   Ipak, zašto je do toga došlo?


    – Jasno je da IDS trenutno bez većinskog SDP-a ne može dobiti europarlamentarca, mi smo premali na nivou države, a uvjeti o kojima smo razgovarali, nisu bili odgovarajući. Nema veze, nisam rođen kao europarlamentarac, niti moram takav umrijeti. Nisam rođen ni kao župan, niti moram kao takav umrijeti. Europski parlament više za mene nije prioritet. IDS neće plaćati cijenu te priče. 


    Nemojte sad sve negirati, javnost dobro zna da je Europarlament bio vaša velika želja i javno iskazana ambicija?


    – Točno, svojedobno sam javno iskazao tu želju, mislio sam da ću tako zaokružiti svoju političku karijeru s obzirom koliko sam radio na projektu EU. Ali ako to nije moguće, nije kraj svijeta. 


   Cijeli razgovor pročitajte u subotu, 24. ožujka 2012., u subotnjem magazinu “Pogled” Novog lista