Europski parlament

Jakovčić: Očekujem sudjelovanje Europske investicijske banke u financiranju infrastrukturnih projekata u jadransko-jonskoj regiji

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Tu prije svega mislim na jadransko-jonski koridor koji uključuje izgradnju autoceste od Trsta do Atene, izgradnju plinovoda i druge infrastrukturne projekte važne za taj dio Europe. U tom kontekstu ističem i energetske projekte, rekao je Jakovčić



RIJEKA  Govoreći na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o godišnjem izvješću Europske investicijske banke zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić najavio je potrebu korištenja sredstava EIB-a za financiranje infrastrukturnih  projekata na području jadransko-jonske makroregije.


Ključni  projekt je jadransko-jonski koridor koji uključuje izgradnju autoceste i plinovoda te prateće infrastrukture, rekao je Jakovčić. Upozorio je i na velike energetske potencijale te regije, posebice u hidroenergetskim resursima.


Velika su očekivanja od Junckerovog fonda i od Europske investicijske banke osobito kada govorimo o razvoju malih i srednjih poduzeća te o zapošljavanju mladih. Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za Strategiju EU-a za jadransku i jonsku regiju želim najaviti potrebu sudjelovanja Europske investicijske banke u važnim infrastrukturnim projektima na području Jadransko-jonske makroregije kako u zemljama članicama Unije tako i u zemljama kandidatkinjama. Tu prije svega mislim na jadransko-jonski koridor koji uključuje izgradnju autoceste od Trsta do Atene, izgradnju plinovoda i druge infrastrukturne projekte važne za taj dio Europe. U tom kontekstu ističem i energetske projekte. Na Balkanu imamo velike mogućnost provedbe energetske politike EU-a koja obuhvaća dekarbonizaciju i diverzifikaciju te postizanje energetske neovisnosti koristeći hidroenergetske potencijale te regije, izjavio je Jakovčić.