Europski parlament

Jakovčić: Imamo konsenzus oko pripreme konkretnih razvojnih projekata za Jadransko-jonsku regiju

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snažna potpora Italije i ostalih članica EU preduvjet je da ta Strategija saživi. Izvještaj koji pripremam sadržavat će konkretne razvojne projekte oko čega je unutar EP-a postignut konsenzus - rekao je Jakovčić



RIJEKA  Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozvao je talijanskog premijera Mattea Renzija da nastavi podupirati suradnju među zemljama Jadransko-jonske regije i pripremu konkretnih razvojnih projekata na području te europske regije.


 Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju službeno je pokrenuta tijekom proteklog talijanskog predsjedanja Europskom unijom.


Jakovčić, koji je glavni izvjestitelj EP-a za Strategiju EU za Jadransko-jonsku regiju, najavio je da će njegov Izvještaj sadržavati konkretne projekte te da će taj dokument biti dovršen do jeseni ove godine.




- Četiri zemlje članice (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) i četiri zemlje koje još nisu članice EU ( Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija) imaju velika očekivanja od konkretne provedbe strategije za suradnju i razvoj Jadransko-jonske regije. Snažna potpora Italije i ostalih članica EU preduvjet je da ta Strategija saživi. Izvještaj koji pripremam sadržavat će konkretne razvojne projekte oko čega je unutar EP-a postignut konsenzus – rekao je Jakovčić u izjavi za medije.                


S predstavnicima svih stranačkih skupina u EP dogovorio sam i da Izvještaj o strategiji za Jadransko-jonsku regiju bude dovršen sredinom ove godine kako bi mogao biti prihvaćen na plenarnoj sjednici EP-a u listopadu.“   


Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju otvara novu perspektivu za razvoj i suradnju četiri zemlje članice (Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije) i za zemlje koje još nisu članice EU ( Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju).


Tom strategijom Europska unija se opredijelila za aktivno poticanje gospodarskog rasta, zapošljavanja, bolje prometne povezanosti i veće socijalne kohezije u zemljama iz te makroregije.