Nehotični gaf ili ozbiljna pogreška?

Jadranka Kosor u Kninu potkopala svoju politiku prema Europi

Boris Pavelić



    Branko Borković »nije siguran« da će premijerkin pozdrav osuđenim generalima ponukati branitelje da na izborima glasaju za HDZ. 


    – Ratne su štete za državu ogromne, ali mislim da su one od ratnog kriminala četiri puta veće. To se neće tek tako zaboraviti. HDZ-ova retorika je jedno, stvarnost je drugo, kaže Borković. Dodaje da je teško reći za koga bi branitelji mogli glasati, ali misli da je »možda dobro da se njihovi glasovi rasprše«. 


    – Bilo bi dobro da branitelji sami postanu aktivniji, a ne da drugi odlučuju o njihovoj sudbini, zaključuje Borković.





– Dobro da ih se sjetila, ali to je samo u predizborne svrhe, komentirao je za naš list Branko Borković Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara. 


– Da je hrvatska politika bila aktivnija, Gotovina i Markač ne bi bili osuđeni. Kosor se bori za glasove branitelja, nema u tom pozdravu nikakve iskrenosti, kaže. 


Član Glavnog odbora SDP-a Davorko Vidović, sisački dragovoljac Domovinskog rata, premijerkin pozdrav osuđenim generalima smatra »neprikladnim demagoškim potezom koji ne priliči predsjednici vlade, pa bilo to i četiri mjeseca prije predizborne kampanje«. Haški sud, podsjeća Vidović, sastavni je dio hrvatskoga pravnog sustava, pa je premijerka pozdravom osuđenicima dovela u pitanje pravosudne institucije hrvatske države. 


– Hrvatska je suosnivač i inicijator osnivanja Haškoga suda, pa ne možemo taj sud poštovati kad nam to odgovara, a ne priznavati kad nam ne odgovara. To nije principijelno, tako se ne vodi politika. Za šankom možemo iznositi što hoćemo, ali predsjednica Vlade ne smije tako govoriti. Bilo je to posve nedržavnički, neodgovorno i nepotrebno podilaženje biračkom tijelu, kazao nam je Vidović. 


Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić podsjeća da političari običavaju govoriti ono što slušatelji žele čuti. 


– Dio publike u Kninu zviždao je čak i na blage riječi predsjednika Republike, kada je kazao da se treba sjetiti nevinih žrtava. Malo je političara koji imaju osobni integritet da ustraju u stavovima koji su suprotni onome što njihovi birači očekuju. No to nije opravdanje, drži Pusić. 


 – Premijerka Kosor nije počinila nehotični gaf, nego ozbiljnu i svjesnu pogrešku. Riječ je o izrazito antieuropskoj poruci, koja dovodi u sumnju apsolutnu opredijeljenost za europski put, koju Kosor uvijek iznova naglašava. Ako ne priznajete Haški sud, jedan od temeljnih preduvjeta europeizaciji, tada svako zaklinjanje u Europu zvuči kao farsa, kaže Pusić.