Smjer zdravstvenih zakona ostao isti

Jačanje privatizacije u zdravstvu: Varga »olabavio« odredbe, ali prava pacijenata će biti reducirana

Ljerka Bratonja Martinović

Ministarstvo je uvažilo zahtjeve za većim olakšicama za određene kategorije pacijenata / Foto S. JEŽINA

Ministarstvo je uvažilo zahtjeve za većim olakšicama za određene kategorije pacijenata / Foto S. JEŽINA

Ministarstvo zdravlja uvažilo je više desetaka primjedbi i prijedloga, ali ne  i one krucijalne koje se odnose  na jačanje privatizacije u zdravstvu



ZAGREB  U javnoj raspravi o Varginim zdravstvenim zakonima, Ministarstvo zdravlja uvažilo je više desetaka primjedbi i prijedloga, ali ne i one krucijalne oko kojih se lome koplja u javnosti, a odnose se na jačanje privatizacije u zdravstvu.  Putem radne skupine, e-savjetovanja, mailovima i poštom u resorno je ministarstvo u proteklih mjesec dana stiglo gotovo tisuću  komentara, prijedloga i primjedbi. Prema tumačenju koje smo dobili iz Ministarstva zdravlja, uvažile su se primjedbe na prevelike ovlasti HZZO-a, zahtjevi za većim olakšicama za određene kategorije pacijenata, uvedene su dodatne obveze koncesionarima i osigurana prednost osiguranika HZZO-a u dobivanju zdravstvene skrbi u slučaju da se bolnica upusti u zdravstveni turizam.


U Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema novoj dorađenoj verziji, za akte ugovaranja Upravno vijeće HZZO-a morat će tražiti suglasnost ministra, ministar će »amenovati« i odluke HZZO-a o izboru ponuditelja, a HZZO ipak neće, kako se predviđalo, smjeti osnivati kreditne zadruge i investicijske fondove. Ograničeno je i raspolaganje novcem osiguranika, pa tako  HZZO po novome može osnovati i ulagati u trgovačka društva samo s prihodima koji nisu ostvareni iz obveznih doprinosa.


Strahovi pacijenata


Povećan je iznos osnovice za izračun troškova prijevoza za korištenje zdravstvene zaštite, uz dodatno razlikovanje osiguranika kojima to pravo nije ograničeno udaljenošću od bolnice 50 i više kilometara, što se odnosi na djecu, onkološke bolesnike i hemodijalizu. U zakon je ubačena odredba da pomorac na stranom brodu može ostvariti naknadu plaće i ako nije otvorio bolovanje osam dana prije iskrcaja s broda.





Primorsko-goranska Županijska organizacija HNS-a izrazila je u utorak na konferenciji za novinare nezadovoljstvo prijedlogom nove mreže javne zdravstvene službe po kojoj bi se, kako je navedeno, smanjio broj medicinskih timova, a nije predviđen nijedan tim u zaštiti mentalnog zdravlja, prevenciji i izvanbolničkom liječenju ovisnosti. Županijska vijećnica HNS-a Tatjana Smeraldo istaknula je kako se u Čabru namjerava ukinuti jedna ordinacija opće medicine i jedan tim dentalne medicine, u Matuljima dvije ordinacije opće medicine, a u Rabu i Vrbovskom po jedna ordinacija opće medicine. U Rijeci bi, po prijedlogu mreže, bilo manje pet ordinacija opće medicine te tri ordinacije dentalne medicine. Osim toga, Viškovo i Krk ostaju bez pedijatra, rekla je Smeraldo. Županijski vijećnik Miodrag Šarac ocijenio je da prijedlog nove mreže zdravstvene zaštite nije uzeo u obzir prometnu izoliranost nekih dijelova Gorskog kotara, gdje se, kako je rekao, smanjuje standard obiteljske medicine i dentalne medicine, a istaknuo je i problem mreže na kvarnerskim otocima. (H)



Zbog strahova da će zbog daljnje privatizacije primarne zdravstvene zaštite pacijenti na otocima i slabije dostupnim područjima ostati bez liječnika, u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti definirana je obveza koncesionara da se moraju odazvati pozivu direktora doma zdravlja i sudjelovati u provođenju zdravstvene zaštite na području tog doma zdravlja. Osim toga, dodatno je regulirano da se sudjelovanje odnosi na usluge ugovorene s HZZO-om. Prednost pri dobivanju koncesije imat će specijalist ili specijalizant obiteljske medicine, i to uz najmanje pet, a ne 10 godina rada u ruralnom području. Izmijenjen je i rok u kojem je dom zdravlja obvezan početi obavljati djelatnost izvanbolničkog liječenja mentalnih bolesti i poremećaja te ovisnosti sa šest mjeseci na tri godine. Obrisano je i ograničenje po kojem dom zdravlja samo iznimno može provoditi četiri osnovne djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, ukoliko koncesionar to ne želi.


Manje direktora


U cilju bolje zaštite pacijenata, u slučaju da se zdravstvena ustanova odluči pružati usluge zdravstvenog turizma, zakonom se regulira prvenstvo dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranicima HZZO-a. S ciljem učinkovitijeg upravljanja bolnicama, smanjen je tim direktora bolnice, pa će jedan pomoćnik obavljati veći opseg posla nego što je stajalo u prvoj zakonskoj verziji.


Epidemiološki tim povećan je za jednog člana, pa će uz specijalista epidemiologa u njemu biti još dvije stručne osobe, a dvočlani tim izvanbolničkog liječenja mentalnih bolesti i poremećaja proširen je na sudjelovanje psihologa, socijalnog radnika i drugih stručnjaka.


Koliko će ove izmjene zadovoljiti pacijente koji strahuju od većih cijena zdravstvene usluge, okretanja zdravstva zaradi i profitu, a ne vide pomake u odjeljivanju javnog i privatnog zdravstva, nije teško zaključiti. Ustupaka ima, ali teško da će ih razuvjeriti da u sustavu zdravstva uskoro neće biti redukcije prava.