Afera Bosnar

Iznenađujući odabir suda: Karlovački suci dosad nisu sudili slučajeve USKOK-a

Fiore Vežnaver

Najprije se mora oformiti optužno vijeće, a nitko od tih sudaca ne može sjediti u tročlanom raspravnom vijeću. Dakle, na slučaju mora ukupno biti angažirano šest sudaca



RIJEKA » Vijest da će se predstojniku riječkog Zavoda za sudsku medicinu dr. Alanu Bosnaru i djelatniku Zavoda dr. Miranu Čoklu suditi u Karlovcu izazvala je malo iznenađenje u krugovima riječkih pravnika i onih koji su profesionalno vezani za kazneno pravo. Ne zbog toga što bi netko smatrao da karlovački suci nisu dovoljno stručni za procesuiranje ovakvog slučaja, nego što je Zakonom o USKOK-u određeno da predmete ove vrste procesuiraju sudovi u četiri najveća hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, pa se i očekivalo da će Vrhovni sud odrediti jedan od tih sudskih centara. U riječkim pravničkim kuloarima praktički se nitko ne može sjetiti slučaja da je određeno da će se slučaj u nadležnosti USKOK-a procesuirati izvan ta četiri suda.


Niz pitanja


Odluka Vrhovnog suda da se Bosnaru i Čoklu sudi u Karlovcu povukla je za sobom i niz drugih pitanja koja će trebati riješiti. Jedno od njih je situacija da karlovački Županijski sud nema ustrojen Odjel za postupanje u predmetima iz nadležnosti USKOK-a, pa do sada nije ni imao uskočkih sudaca od kojih bi se moglo oformiti sudsko vijeće, a za aferu podmićivanja na riječkoj patologiji mora suditi vijeće sastavljeno od takvih sudaca. K tome, optužnica nije pravomoćna, tako da se najprije mora oformiti optužno vijeće koje će arbitrirati o opstojnosti optužnice. Nitko od tih sudaca poslije ne može sjediti u tročlanom raspravnom vijeću, pa na slučaju mora ukupno biti angažirano šest sudaca.


   – Članak 33. Zakona o USKOK-u dozvoljava mogućnost da se odredi da će se suđenje provesti i na nekom drugom županijskom sudu, osim onih u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Možda u javnosti to i nije toliko poznato, ali ovo nije jedini slučaj, bilo je i drugih primjera delegiranja županijskog suda izvan četiriju centara, pojašnjava odluku o izboru karlovačkog suda Dražen Tripalo, glasnogovornik Vrhovnog suda.




   Pojašnjava da zakon omogućava da se za konkretan predmet po USKOK-ovoj optužnici odrede suci, pa će tako biti i u ovom slučaju. Dodaje da ne bi trebalo biti problema s brojem sudaca jer pod karlovački Županijski sud potpadaju i suci bivšeg gospićkog Županijskog suda, koji je sada Stalna služba u Gospiću. Da li će optužnicu i dalje zastupati tužiteljica iz riječkog USKOK-a ili će možda to biti netko iz drugog grada, stvar je unutarnje organizacije USKOK-a, objašnjenje je iz Vrhovnog suda.


Neočekivana odluka


– U karlovačkom Županijskom sudu ima dovoljno sudaca za procesuiranje ovog slučaja. Dovoljno smo ekipirani, kako bismo inače procesuirali predmete da nije tako, bez obzira što se ne radi o USKOK-ovim optužnicama. Provest će se uobičajena procedura, najprije će se ekipirati optužno vijeće pa raspravno, ako optužnica bude potvrđena, napominje predsjednik karlovačkog suda Ivan Perković.


   Sajonara Čulina, riječka zamjenica ravnatelja USKOK-a koja je i podigla ovu optužnicu, kaže da će riječki odjel USKOK-a i dalje zastupati optužnicu, iako je predmet preseljen u Karlovac. I ona je bila malo iznenađena da suđenje nije, kao što je uobičajeno, prebačeno na neki od tri ostala uskočka suda u Hrvatskoj.


   Riječki pravnici, dobri poznavatelji kaznenog prava, ne sumnjaju da je odluka o određivanju karlovačkog suda u skladu sa zakonom, ali je nisu očekivali. Neki čak ne isključuju mogućnost da se u procesuiranje slučaja, ako se pokaže potreba, uključi i koji sudac iz Zagreba koji je vjerojatno isključen kao grad suđenja zbog prekrcanosti predmetima. Jedan od riječkih komentara jest i onaj da je moguće da je Vrhovni sud zaključio da je dovoljno porasla kvaliteta i na drugim sudovima osim četiriju glavnih centara, ali da ova odluka može značiti i da Vrhovni sud više ne daje značaj USKOK-ovim predmetima kao ranije.