Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
24. veljače 2020.
Sabor

Izmijenjen Zakon o mirovinskom osiguranju: Životnim partnerima obiteljska mirovina

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2015. u 15:16 2015-03-13T15:16:00+01:00

Po izmjenjenom zakonu, osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja

ZAGREB  Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o mirovinskom osiguranju pa će pravo na obiteljsku mirovinu imati i članovi obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo.

U zakon je pretočena uredba kojom je Vlada do 1. srpnja odgodila razdvajanje braniteljskih mirovina na dio koji se financira iz prikupljenih doprinosa na temelju radnog staža te dio na temelju posebnih propisa.

Po izmjenjenom zakonu, osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja.

Vlada, a potom i saborska većina, odbili su amandman kojim je laburist Zlatko Tušak tražio da se mirovina bez penalizacije prizna i onima koji su u prijevremenu starosnu mirovinu otišli prije 1. siječnja 2014. s navršenih 60 godina života i 41 godinom radnog staža.

Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj objasnio je kako zakonom nije predviđeno prevođenje ranije priznatih prava pa će starosne mirovine priznate po ranijem zakonu ostati trajno umanjene.

Sabor je izmijenio i Zakon o policiji i tako omogućio da se povjerenstva za rad po pritužbama, uz ono pri Ministarstvu unutarnjih poslova, osnuju u svakoj policijskoj upravi, ukupno njih 21.

Izmijenjeni su i zakoni o sudovima te o državnom odvjetništvu, čime je omogućena reorganizacija rada sudova i odvjetništava nakon racionalizacije sudske mreže.

Sjednica se nastavlja u srijedu raspravom o novom zakonu o pogrebničkoj djelatnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma