Sporni potez

Izborno povjerenstvo objašnjava prijavu: Jankovićev potez incident koji traži sankcije

Andrej Petrak

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA   Dok u GONG-u drže da je prijava Gradskog izbornog povjerenstva Crikvenice da se Berislav Janković ogriješio o zakon zato što je na dan parlamentarnih izbora svoj birački listić odnio kući, potpuno bez osnove, u crikveničkom povjerenstvu ne vide u svom postupku ništa sporno. Predsjednik crikveničkog GIP-a Domagoj Vučkov objašnjava da je birački odbor Jankovićev postupak unio u zapisnik, konstatirajući da se radi o incidentu.


 – Gradsko izborno povjerenstvo Grada Crikvenice je prilikom donošenja izbornog materijala od strane biračkog odbora izviješćeno da je tijekom glasovanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 8. studenoga 2015. birač g. Berislav Janković uzeo glasački listić i s njim se udaljio s glasačkog mjesta bez da ga je ubacio u glasačku kutiju. Navedeni događaj je birački odbor i unio u zapisnik o radu biračkog odbora. Uzimajući u obzir da je birački odbor konstatirao navedeni događaj kao incident, ali i odredbu čl.337 st.1 Kaznenog zakon (NN br. (125/11, 144/12, 56/15 i 61/15) koja glasi: »Tko uništi, prikrije, ošteti ili neovlašteno odnese kakvu ispravu o izborima ili kakav predmet koji služi za izbore, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina«, ovo je izborno povjerenstvo, uključujući šest članova izbornog povjerenstva i članove proširenog sastava koji su u tom trenutku bili prisutni, dopisom izvijestilo nadležnu policijsku postaju, objašnjava predsjednik GIP-a Crikvenice Domagoj Vučkov.


Listić neoštećen


U povjerenstvu napominju da nadležna policijska postaja u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom odlučuje o eventualnom postupanju po zaprimljenom dopisu koji im je dostavljen. Berislav Janković zbog ove je obavijesti u utorak bio na razgovoru u crikveničkoj policiji, gdje je donio svoj glasački listić u neoštećenom stanju, pa smatra da time pada u vodu inkriminacija da je uništavao izborni materijal.




–  Sa svojim glasačkim listićem možete napraviti što god hoćete, od crtanja Paje Patka i Batmana, izrade papirnatog aviona pa do onoga što sam ja i napravio: odnio ga doma i stavio u kolekciju s plakatima i autogramima, taman između autograma Micka Jaggera i Johnnyja Casha, obrazlaže Janković.


Za pravo mu daju i u GONG-u, a Dragan Zelić je jasan: »Biraču nije zabranjeno odnijeti listić s glasačkog mjesta«. 


Sumnja u osvetu


Kakav je u ovom slučaju stav Državnog izbornog povjerenstva, ni tijekom utorka nije bilo moguće doznati. Slučaj je poprimio dodatnu dimenziju zato što je Berislav Janković pred parlamentarne izbore poslao zahtjev za preispitivanje imenovanja Domagoja Vučkova, trenutno predsjednika Općinskog suda u Rijeci, za šefa gradskog izbornog povjerenstva. Janković još od veljače na Državnom sudbenom vijeću pokušava skinuti sudski imunitet Vučkovu zbog tužbe koju želi podnijeti protiv njega, jer smatra da ga je oštetio u jednom sudskom slučaju. Domagoj Vučkov ne vidi mogućnost bilo kakve »osvete« prema Berislavu Jankoviću. – Osobno nemam želju ili potrebu za osvetom. O informaciji da je g. Berislav Janković zatražio moje izuzeće iz sastava izbornog povjerenstva nisam do ovoga trenutka imao nikakva saznanja, niti imam ikakva saznanja o provođenju/pokušaju provođenja bilo kakvog postupka protiv mene – objašnjava Domagoj Vučkov.