Izostanci s pokrićem?

Izbjegli glasovanje o povjerenju Barišiću: Razgovarali smo sa zastupnicima koji u petak nisu bili u Saboru

Dražen Ciglenečki

Pavo Barišić i Andrej Plenković / Foto Denis LOVROVIĆ

Pavo Barišić i Andrej Plenković / Foto Denis LOVROVIĆ

U petak u glasovanju o ministru Pavi Barišiću nije sudjelovalo 12 zastupnika, a neki su izostanci iz sabornice bili posebno zanimljivi. Tako je, primjerice, glasovanje preskočio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin



ZAGREB – U petak u glasovanju o ministru Pavi Barišiću nije sudjelovalo 12 zastupnika, a neki su izostanci iz sabornice bili posebno zanimljivi. Tako je, primjerice, glasovanje preskočio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, čija je stranka zajedno sa SDP-om tražila opoziv ministra znanosti. No, Vrdoljak ističe da to nema nikakvu političku pozadinu.


– Ma, imao sam nekih obiteljskih obaveza i to je jedini razlog. Da je bilo šansi da skupimo većinu ili da je bilo pojedinačno glasovanje, sigurno bih došao u Sabor, ali ovako to nije bilo nužno, rekao nam je jučer Vrdoljak.


U sabornici u trenutku izjašnjavanje o Barišiću nije bilo niti potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Njegova dvojica kolega Boris Milošević i Mile Horvat podržali su ministra znanosti.




– Imao sam u bolnici manji zdravstveni zahvat i zato u petak nisam bio u Saboru, objašnjava Pupovac.


Međutim, nije nam htio reći kako bi glasovao da je mogao, a ističe da podrška Horvata i Miloševića ministru znanosti ne znači da bi i on tako postupio.


– Neću vam reći na koji bih način ja glasovao, rekao nam je Pupovac.


Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin u petak se nalazio u Rimu.


– Bio je talijanski državni praznik i tim sam povodom bio u talijanskom parlamentu. S obzirom da sam prije dva tjedna znao da neću biti na glasovanju o Barišiću, nisam uopće razmišljao o tome što ću napraviti, tvrdi Radin.