Ne posustaje

Iz prezira prema hrvatskom pravosuđu Tonči Majić slat će svakog mjeseca poderanu zastavu i predsjednici

Boris Pavelić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Pismo s poderanom zastavom Majić je poslao i predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću



Splitski aktivist za ljudska prava Tonči Majić i Josipovićevoj je nasljednici nastavio slati poderane hrvatske zastave kako bi »pokazao prezir i omalovažavanje prema Republici koja ima takvo pravosuđe.« 


  »Cijenjena gđo predsjednice, 14. listopada 2010. bilo se navršilo trideset godina od prometne nesreće koju sam čudom preživio. Moja odštetna parnica nije do tada bila dovršena, a nije ni do danas. Otad svaki mjesec rastrgam po jednu državnu zastavu i pošaljem je predsjedniku, kako bih pokazao prezir i omalovažavanje prema Republici koja ima takvo pravosuđe«, obavijestio je Majić predsjednicu u prvome pismu, koje je poslao nedugo nakon inauguracije. Aludirajući na njezinu podršku prosvjednicima iz Savske 66, zaključio: »Stali ste uz ljude koji do hrvatskih zakona i institucija drže upravo koliko i ja, zato očekujem da ćete znati cijeniti i moj odabir također nezakonitih metoda borbe.« Pismo s poderanom zastavom Majić je poslao i predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. 


  Zbog tog svojevrsnog prosvjednog performancea, koji je započeo prije nekoliko godina, Majić je imao i ozbiljnih problema s pravosuđem. Bivši glavni državni odvjetnik protiv njega je zatražio psihijatrijsko vještačenje, pa je bio i uhićen. Vještačenje, ipak, nije provedeno, djelomice i zbog snažnog pritiska javnosti protiv Majićeva uhićenja i zahtjeva za vještačenjem. 




  Tonči Majić vodi Dalmatinski komitet za ljudska prava, nevladinu organizaciju koja je prikupila dokaze i snažno zagovarala kažnjavanje ratnih zločina u splitskoj Lori.