63-godišnja državljanka Srbije s prebivalištem u Francuskoj zadržana na pulskom aerodromu

Iz Pariza doputovala u Pulu s putovnicom nepostojeće države

Ana Raić Knežević

Putna isprava državne zajednice Srbije i Crne Gore koja ne postoji još od 2006. godine, izdana je 2010. u veleposlanstvu u Parizu i trebala vrijedila do 2020. – da država postoji!



ZAGREB  U međunarodnom prostoru Zračne luke Pula gotovo dva dana boravila je 63-godišnja državljanka Srbije koja živi u Francuskoj jer su joj hrvatske vlasti uskratile ulazak u našu zemlju.


Učinjeno je to budući da se na graničnoj kontroli u subotu pojavila s nevrijedećom putovnicom – državne zajednice Srbije i Crne Gore. Kako takva država ne postoji još od 2006. godine ni njezina putna isprava ne može se više koristiti. 


   Tim više čudi što je 63-godišnjakinja koja boravi u Francuskoj od 2010. godine, kako doznajemo, dobila upravo takvu putovnicu. Taj dokument, kako je u njemu navedeno, trebao joj je vrijediti sve do 2020. godine. 





Iako ovo nije prvi takav slučaj zabilježen u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, postavlja se pitanje tko i zašto u veleposlanstvima Srbije izdaje nevažeće putne isprave. 


   To pitanje postavili smo jučer i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, ali do zaključenja novina nismo dobili odgovor.



   Iz Policijske uprave istarske potvrđeno nam je da je 17. kolovoza oko 19 sati u Zračnoj luci Pula graničnoj kontroli na ulazu u Republiku Hrvatsku pristupila 63-godišnja državljanka Srbije s prebivalištem u Francuskoj. 


 – Provedenom graničnom kontrolom utvrđeno je da osoba ne posjeduje valjanu putovnicu te joj je sukladno Zakona o strancima odbijen ulazak u Hrvatsku, objašnjavaju u istarskoj policiji. 


   Kako doznajemo, 63-godišnjakinja je smještena u posebne prostorije Zračne luke Pula do polijetanja sljedećeg zrakoplova za Pariz. »Utočište« je pronašla u ambulanti zračne luke u međunarodnom prostoru gdje se nalazila sve do jučer čekajući rješenje svog statusa u Hrvatskoj. 


   Policija je u međuvremenu procijenila da žena ne predstavlja sigurnosni rizik, te joj je iz humanog aspekta omogućen boravak u našoj zemlji. 


   Doznajemo kako 63-godišnjakinja nije u baš najboljem zdravstvenom stanju, a kako u Hrvatskoj ima rodbinu omogućeno joj je da privremeno boravi kod njih.