Petak, 12. veljače 2016.
Strategija bivšeg premijera

Ivo Sanader želi van uz jamčevinu

Ivo Sanader, Foto: O. ALUJEVIĆ
Ivo Sanader, Foto: O. ALUJEVIĆ
Autor: Sergej Abramov
Objavljeno: 20. kolovoza 2011. u 13:47

Premda se Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će sigurno uslijediti – prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu. Prije takvog prijedloga, Sanaderova obrana želi iscrpiti sve druge pravne mogućnosti

ZAGREB Premda je sudac istrage Krešimir Devčić već odbio argumente Ive Sanadera i njegove obrane da lani u prosincu nije bježao od zakona, već da se vraćao u Hrvatsku, Sanaderova obrana zasigurno će pokušati dodatno obrazložiti svoje tvrdnje.

No, premda se čini da uzaludno troše vrijeme na bitku koju je nemoguće dobiti, pravi cilj Sanadera i njegove obrane već se nazire – puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu.

Naime, sudac istrage Krešimir Devčić u svom je rješenju prilično dobro obrazložio zašto ne vjeruje Sanaderu kad tvrdi da se vraćao u Hrvatsku.

U obrazloženju rješenja o produljenju pritvora navodi se da se Sanader mogao vratiti još 9. prosinca, da je to bila njegova stvarna namjera, a ne čekati idući dan. K tome, 9. prosinca je Sanader znao da je Sabor odobrio njegovo pritvaranje i kazneni progon, a svejedno je naručio taksi iz Innsbrucka i rezervirao zrakoplovnu kartu za Ameriku.

Govoreći o tome pred sudom, što je bilo neizbježno, jer je policija dokumentirala vrijeme kad su karta i taksi rezervirani, kao i vrijeme kad su stornirani nakon saznanja da mu je ukinuta viza zbog istrage, Sanader je zapravo priznao da mu je bila namjera da ode u Ameriku, a ne u Hrvatsku.

Pored toga, sud nije smatrao potrebnim posebno razmatrati kontakte osoba bliskih bivšem premijeru s čelnicima policije i tužiteljstva. Naprosto, stajalište je suda i tužiteljstva, Sanaderu se ni onda, a ni prekjučer, nije moglo vjerovati.

Kontakte s osobama iz Sanaderove obrane i kruga osoba bliskih bivšem premijeru u tužiteljstvu ne negiraju. Štoviše, o tim posjetama postoje i evidencije, ali treba napomenuti da se propali Sanaderov povratak odvijao 10. prosinca, kad je za njim već bila raspisana tjeralica. Odnosno, u Hrvatsku se mogao vratiti jedino u gepeku, jer bi ga svaki pogranični policajac morao uhititi čim ga vidi.

Sanaderove tvrdnje da nije pristao na ubrzani postupak izručenja iz Austrije jer je bio izložen medijskom linču, vrlo su jednostavno odbačene. Naime, bivšem je premijeru moralo biti jasno kakav će medijski odjek imati uhićenje političke osobe njegovog kalibra i to zbog optužbi da je zloupotrebljavao najodgovornije državne dužnosti.

No, premda se sva ta Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će sigurno uslijediti – prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu.

Prije takvog prijedloga, Sanaderova obrana želi iscrpiti sve druge pravne mogućnosti.

Komentari

5
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • prohujalo
  prohujalo   Objavljeno: 21. kolovoza 2011. u 3:09

  Kako god bilo da bilo, Hrvatskoj je vise stete nanijela Kosor, nego Sanader kad je najvise krao...

 • Tizian
  Tizian   Objavljeno: 20. kolovoza 2011. u 21:51

  Do izbora nema šanse da izađe, a onda će ''krenuti'' sudski proces u kome se ništa neće moći dokazati i evo ti njega uz ''Malo vitra'' na Sejšelima!

 • prvi primorski partizan
  prvi primorski partizan   Objavljeno: 20. kolovoza 2011. u 19:36

  I ja bi izaša vani malo prošetat , ali nemam za pivu.
  Zbog ovakvih.
  Gnjus.

 • register
  register   Objavljeno: 20. kolovoza 2011. u 16:53

  totalna zemlja apsurda... kako itko kome se stavljaju na teret kriminalne radnje, a koje uključuju i novčane transkacije/ pranje novca itd., može ponuditi jamčevinu za izlazak iz zatvora?
  meni to nikakvog logičnog smisla nema pogotovo ako znamo da su mu zamrznuta sva novčana sredstva. dakako, ne valja zabroaviti da tu jamčevinu može ponuditi netko drugi, ali svejedno u ovakvim milijunskim procesiam bi onda tebalo provjeriti i imovinu toga koji ju nudi. sve ostalo je igra za nas "male" i povlačenje za nos, opte nas "malih"

  • prohujalo
   prohujalo   Objavljeno: 21. kolovoza 2011. u 3:11

   U pravu si register. Jamcevina s ukradenim novcem!? U zemlji cudesa mozda je i to moguce...