Strategija bivšeg premijera

Ivo Sanader želi van uz jamčevinu

Sergej Abramov

Premda se Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će sigurno uslijediti – prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu. Prije takvog prijedloga, Sanaderova obrana želi iscrpiti sve druge pravne mogućnosti



ZAGREB Premda je sudac istrage Krešimir Devčić već odbio argumente Ive Sanadera i njegove obrane da lani u prosincu nije bježao od zakona, već da se vraćao u Hrvatsku, Sanaderova obrana zasigurno će pokušati dodatno obrazložiti svoje tvrdnje.


No, premda se čini da uzaludno troše vrijeme na bitku koju je nemoguće dobiti, pravi cilj Sanadera i njegove obrane već se nazire – puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu.


Naime, sudac istrage Krešimir Devčić u svom je rješenju prilično dobro obrazložio zašto ne vjeruje Sanaderu kad tvrdi da se vraćao u Hrvatsku.




U obrazloženju rješenja o produljenju pritvora navodi se da se Sanader mogao vratiti još 9. prosinca, da je to bila njegova stvarna namjera, a ne čekati idući dan. K tome, 9. prosinca je Sanader znao da je Sabor odobrio njegovo pritvaranje i kazneni progon, a svejedno je naručio taksi iz Innsbrucka i rezervirao zrakoplovnu kartu za Ameriku.


Govoreći o tome pred sudom, što je bilo neizbježno, jer je policija dokumentirala vrijeme kad su karta i taksi rezervirani, kao i vrijeme kad su stornirani nakon saznanja da mu je ukinuta viza zbog istrage, Sanader je zapravo priznao da mu je bila namjera da ode u Ameriku, a ne u Hrvatsku.


Pored toga, sud nije smatrao potrebnim posebno razmatrati kontakte osoba bliskih bivšem premijeru s čelnicima policije i tužiteljstva. Naprosto, stajalište je suda i tužiteljstva, Sanaderu se ni onda, a ni prekjučer, nije moglo vjerovati.


Kontakte s osobama iz Sanaderove obrane i kruga osoba bliskih bivšem premijeru u tužiteljstvu ne negiraju. Štoviše, o tim posjetama postoje i evidencije, ali treba napomenuti da se propali Sanaderov povratak odvijao 10. prosinca, kad je za njim već bila raspisana tjeralica. Odnosno, u Hrvatsku se mogao vratiti jedino u gepeku, jer bi ga svaki pogranični policajac morao uhititi čim ga vidi.


Sanaderove tvrdnje da nije pristao na ubrzani postupak izručenja iz Austrije jer je bio izložen medijskom linču, vrlo su jednostavno odbačene. Naime, bivšem je premijeru moralo biti jasno kakav će medijski odjek imati uhićenje političke osobe njegovog kalibra i to zbog optužbi da je zloupotrebljavao najodgovornije državne dužnosti.


No, premda se sva ta Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će sigurno uslijediti – prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu.


Prije takvog prijedloga, Sanaderova obrana želi iscrpiti sve druge pravne mogućnosti.