Ratni putevi izazvali velik interes javnosti

Ivo Sanader počasni pukovnik bez dana ratovanja

Danko Radaljac

Pored ovih koji su upisani, zanimljivo je i koga sve nema. Prije svega, nikoga s čelnih pozicija države danas, dakle niti premijera, niti predsjednika niti predsjednika Sabora. U Registru nema niti jedne od najvećih sivih eminencija tog doba, Ivića Pašalića



Objava Registra branitelja očekivano je izazvala navalu pretraživanje svih bitnih političkih i javnih ličnosti, no za sada nije pronađen niti jedan skandal. Zanimljivo je pogledati ratni put dvojice čelnih ljudi HDZ-a, Tomislava Karamarka i Milijana Brkića.


Karamarko tako ima 1.131 dan u borbenom sektoru MUP-a, a Brkić 1.966 dana na istom mjestu, što ne čudi obzirom da je rat proveo u Specijalnoj policiji.


S druge strane, najistaknutiji iz redova vlasti su sam Predrag Matić-Fred, s 1.127 dana u borbenom i 716 u neborbenom sektoru te Ante Kotromanović, s ukupno 1.854 dana u borbenom sektoru. Trenutačni čelnik MORH-a ima i 132 dana u neborbenom djelu, a za zamjetiti je kako su ministri, za razliku od svojih kolega iz HDZ-a, dali uvid i u ratni put.




Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić proveo je pak ukupno 299 dana u borbenim postrojbama. 


Ante Gotovina u Registar je upisan u oba sektora, pri čemu je mnogo dulje bio u borbenom, čak 1.740 dana, dok je 117 bio na neborbenim funkcijama. Zanimljiv je podatak za Andriju Hebranga. Iako nije bio pripadnik vojnih postrojbi, u Registru je upisan za čak 2.021 dan. No, sve je to u neborbenom sektoru te se vjerojatno odnosi na njegovo organiziranje ratnog saniteta. Njegov kolega iz stranke Ivan Jarnjak ima 1.766 dana, ali je sve upisano u borbeni sektor. 


Kao zanimljivost se ističe i trenutačni savjetnik predsjednika Ive Josipovića, Saša Perković. On je proveo 242 dana u borbenom sektoru MUP-a.


Pored ovih koji su upisani, zanimljivo je i koga sve nema. Prije svega, nikoga s čelnih pozicija države danas, dakle niti premijera, niti predsjednika niti predsjednika Sabora.


U Registru nema niti jedne od najvećih sivih eminencija tog doba, Ivića Pašalića. Ivo Sanader, iako je bio dobio počasni čin pukovnika, nije upisan niti dana.