O popisima tajnih službi

Ivo Josipović: Karamarko nije bio suradnik UDBE

Zlatko Crnčec

Snimio Nenad REBERŠAK / Nl arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / Nl arhiva

Imao sam priliku vidjeti vrlo detaljan popis suradnika UDBA-e i KOS-a. Na tom vrlo detaljnom popisu nije bilo Karamarka, kaže Josipović te naglašava da mu je i jedan bivši operativac UDBA-e također potvrdio da predsjednik HDZ-a nikada nije bio suradnik ove službe



ZAGREB  Nekadašnji glavni nadzornik hrvatskih tajnih službi Josip Manolić kritizirao je jučer u izjavi za naš list donedavnog predsjednika Republike Ivu Josipovića zbog uplitanja u njegov sukob s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom kojeg je početkom lipnja javno optužio da je prije 1990. bio suradnik komunističke političke policije. Naime, Josipović je u razgovoru za nedjeljni Večernji list rekao da je dok je bio šef države vidio popis suradnika UDBA-e i KOS-a na kojem nije bilo Karamarkovog imena, te da mu je i jedan bivši operativac UDBA-e također potvrdio da predsjednik HDZ-a nikada nije bio suradnik ove službe.


Vjerodostojnost


– Imao sam priliku vidjeti vrlo detaljan popis suradnika UDBA-e i KOS-a, s imenima i prezimenima, kodnim nazivima, vezama i drugim detaljima. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara, desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca. Za neke sam se silno iznenadio. Ali danas, ako nisu učinili neki zločin, potpuno ih je besmisleno pozivati na odgovornost. Tko zna kako su i zašto pristali surađivati. Mnogi su taj grijeh okajali važnim doprinosom hrvatskoj državi. Nakon toliko godina otvarati to pitanje neće dati neki rezultat, a unijet će u društvo nemir, lažno optuživanje i razdor. To nema smisla. Na tom vrlo detaljnom popisu nije bilo Karamarka, rekao je Josipović.


Manolić pak kaže da bi »volio znati koji je to državni interes vodio Ivu Josipovića do je bio predsjednik Republike da ide analizirati listu suradnike službi sigurnosti odprije 1990. godine«.




– To je pod broj jedan. Pod broj dva Josipović bi trebao reći tko mu je dao taj popis. Iz toga bi se moglo znati koliko je taj popis koji je dobio u ruke uopće vjerodostojan. Naime, od 1990. Hrvatskom kola nekoliko popisa suradnika UDBA-e i KOS-a od kojih su neki čak i javno objavljeni, a ni jedan nije vjerodostojan. Na jednom je na primjer oko tisuću imena, na drugom nekoliko stotina. A pitanje je i tko je radio taj popis kojeg je Josipović dobio, rekao Manolić.


Vrbovanje


Dodao je da jest moguće na osnovu arhiva bivše Službe državne sigurnosti Hrvatske (SDS), do 1966. se zvala UDBA, rekonstruirati njenu suradničku mrežu na osnovu dostupnih arhiva, ali da se time dosad nitko nije ozbiljno bavio.



U HDZ-u jučer nisu željelo komentirati ovaj najnoviji razvoj događaja. Nakon što ga je Manolić javno optužio je da je bio suradnik UDBA-e Karamarko je odmah najavio sudsku tužbu. To je prije nekoliko tjedana i učinio preko svog odvjetnika Veljka Miljevića. Manolić je rekao da se veseli suđenju jer smatra da je to »najbolji način da se utvrdi istina«, te da svakako očekuje da će se prvo ročište održati prije parlamentarnih izbora.



Josipović je rekao i da dok je još bio predsjednik razgovor s njim tražio »čovjek koji je devedesetih bio pripadnik hrvatskih službi, a u bivšoj državi u UDBA-i zadužen za vrbovanje i vođenje suradnika u Zagrebu«.


– Govoreći mi o suradnicima UDBA-e, već tada je to bila tema, izričito je rekao da nisu točne optužbe da je Karamarko bio jedan od njih, rekao je Josipović.


Manolić je mu je na to poručio »neka jasno kaže tko je taj čovjek s kojim je razgovarao«.


– Iz toga bi se vidjelo koliko je vjerodostojan on, a time i njegove izjave. Budući da je Josipović bio predsjednik Republike, a i dalje se bavi politikom, iza ovog istupa sigurno postoji neka politička kombinatorika. Zašto bi se inače upleo u ovu raspravu je li ili nije Karamarko bio suradnik UDBA-e, zaključio je Manolić. Dodao je da bi bilo u redu od Josipovića, budući da javno govori o tome da je vidio popis suradnika UDBA-e i KOS-a, da kaže javno neka od imena koja je vidio na tom popisu.