Porez na bogatstvo

Ivica Todorić za dodatno oporezivanje bogataša

Jagoda Marić

Podržavamo dodatno oporezivanje bogataša, ali u slučajevima gdje stvarno bogatstvo objektivno i postoji, kažu u tvrtki Ivice Todorića. SDP zastupa progresivno oporezivanje

ZAGREB Nakon inicijative američkog milijardera Warrena Buffeta koji je od države zatražio da ga dodatno oporezuje zbog solidarnosti sa siromašnijima i peticije dijela najbogatijih ljudi u Francuskoj koji plaćanjem većih poreza žele pomoći javnim financijama, rasprava o porezu na bogatstvo započela je i unutar austrijske vlade.   

Simbolički potez




U intervjuu objavljenom u nedjelju u listu »Oesterreich«, austrijski Werner Faymann najavio je mogućnost uvođenja dodatnih poreza bogatim građanima koji godišnje zarađuju više od milijun eura jer smatra da bio se na taj način bolje i pravednije raspodijelile posljedice financijske krize. No, s kancelarom koji je socijaldemokrat ne slaže se njegov prvi suradnik vicekancelar i ministar vanjskih poslova, ali ujedno i predsjednik Narodne stranke Michael Spindelegger kojemu je porez na bogate nezamisliv.



Oporbeni SDP i njegovi partneri razmatraju izmjene poreznog sustava koje su usmjerene na porezno rasterećenje gospodarstva, kroz smanjenje doprinosa iz bruto plaća radnika, te smanjenje poreza na dobit koja se reinvestira.


   – S druge strane, zalažemo se za penalizaciju izvlačenja dobiti iz poduzeća, te posebno iz zemlje u kojem slučaju Hrvatska nema nikakve koristi. Za nas je, na primjer, neprihvatljivo da u Hrvatskoj ne postoji porez na dividendu u situaciji kada strani vlasnici taj porez uplaćuju, umjesto u hrvatski, u proračun svojih domicilnih država, kažu iz SDP-a.  





       Što o porezu na bogatstvo kojim bi se dodatno oporezivali građani koji zarađuju više od milijun eura godišnje misle SDP i HDZ nije lako doznati. Koliko god uvođenje poreza na bogatstvo bio simbolički ili čak demagoški potez, što o tome misli premijerka Jadranka Kosor iz Vlade nisu odgovorili. Odgovor iz SDP-a je pak stigao, ali se može tek zaključiti da će SDP stav o tome jesu li za dodatni porez na godišnje zarade iznad pet ili sedam milijuna kuna imati tek kad postanu vlast u Hrvatskoj.

   – Porezi na ekstra zarade i profite, o kojima vi govorite, su selektivni, privremeni, gotovo na razini ekscesa uvjetovanog krizom. Da li ćemo se u nekom trenutku morati odlučiti i za takve poteze ovisit će primarno o zatečenom stanju u javnim financijama, poručili su iz najveće oporbene stranke. Iz SDP-a poručuju i to da oni koji imaju više moraju i više participirati, te zastupaju pristup progresivnog oporezivanja. Podsjećaju i da su bili protiv ukidanja najviše stope poreza na dohodak budući da je to dovelo do značajnog porasta najvećih plaća, onih iznad 20 tisuća kuna i to u jeku krize.


   Od domaćih poduzetnika odgovorio nam je jedino Agrokor gdje smo pokušali doznati što o povećanju poreza na bogatstvo misle Ivica Todorić jedan od bogatijih Hrvata i Ljerka Puljić direktorica njegova koncerna.   

Percepcija bogatstva


U vodstvu najveće tvrtke u Hrvatskoj podržavaju, ako je suditi po odgovoru, dodatno oporezivanje bogataša, sve ako se i radi o načelnom stavu.    


   – Bitno je naglasiti da je jedno percepcija bogatstva, a sasvim drugo realne mogućnosti oporezivanja. Podržavamo dodatno oporezivanje bogataša, ali u slučajevima gdje mogućnost oporezivanja, odnosno stvarno bogatstvo objektivno i postoji, stoji u odgovoru koji je došao iz Todorićeve tvrtke.


   Naši sugovornici iz Vlade upozoravaju da bi u Hrvatskoj bilo teško razlučiti tko je bogat, s obzirom da OIB još ne funkcionira, pa se ni ne zna koliku imovinu netko ima. Tako je jedina mogućnost, tvrde naši sugovornici, promjena stope poreza na dohodak, pa bi se primjerice na zarade iznad određenog iznosa, odnosno na iznadprosječne zarade mogla uvesti stopa od primjerice 70 posto. No, prema procjenama naših izvora iz Vlade takav porez ne bi donio veliku zaradu državi jer bi se radilo o povećanom poreznom opoterećenju samo na dohodak, što ne znači da bi se time obuhvatilo i najbogatije građane Hrvatske.