Pohvale i prijetnje "Novostima"

Ivica Đikić: Novosti očekuju ispriku od Hasanbegovića, ili ćemo ga tužiti

Boris Pavelić

Svojim točnim tekstom ministra smo doveli u situaciju da prvi put u životu javno osudi ustaški režim. Osobno mislim da je to učinio iz pragmatičnih razloga, kako bi sačuvao ministarsko mjesto. Ali, nije naš posao da odlučujemo hoće li netko biti smijenjen ili ne; o tome odlučuje vlada«, kazao nam je Đikić



ZAGREB  Tjednik Novosti očekuje javnu ispriku od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, jer je netočno ustvrdio kako su novinari »Novosti« intervenirali na fotografiji koja Hasanbegovića prikazuje s ustaškom kapom na glavi, izjavio je za naš list glavni urednik tjednika Ivica Đikić.


»Od ministra Hasanbegovića očekujemo javnu ispriku. Ako je ne bude, tužit ćemo ga za klevetu. Očekujemo da jednostavno kaže: ‘Niste intervenirali u fotografiju. Ispričavam se što sam to rekao’«, kazao nam je Đikić. , podsjećajući kako Hasanbegović u jučerašnjoj reakciji nije ponovio tvrdnju od dan ranije, da je na fotografiji »i laiku vidljiva naknadna intervencija«.


»Mi smo naprosto napravili dobar i pošten novinarski posao, bez ijedne pogreške. Svojim točnim tekstom ministra smo doveli u situaciju da prvi put u životu javno osudi ustaški režim. Osobno mislim da je to učinio iz pragmatičnih razloga, kako bi sačuvao ministarsko mjesto. Ali, nije naš posao da odlučujemo hoće li netko biti smijenjen ili ne; o tome odlučuje vlada«, kazao nam je Đikić.




Dodaje kako se »u srijedu navečer naš portal rušio od posjećenosti, drugim smo novinama nametnuli naslovnice i glavnu političku temu. Obavili smo dobar posao, to je sve«. Redakcija Novosti jučer je bila zasuta uvredljivim telefonskim pozivima i mailovima, ali bilo je i pozitivnih reakcija.


Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić za naš je list Hasanbegovićevo odricanje od ustaštva komentirao ocjenom kako je »korisno i dobro, ali ga se ministar mogao sjetiti i ranije, a ne kad mu je ministarsko mjesto direktno ovisilo o tome što će reći«.


»Zato ta izjava ne djeluje jako uvjerljivo, i daje povoda za daljnju sumnju«, dodaje Pusić, ocjenjujući Hasanbegovićevu izjavu »očito iznuđenom«.