Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Reakcija zastupnice Mosta

Ivana Ninčević Lesandrić o rezultatu inspekcijskog nadzora: 'Nitko se ne smije ustručavati ukazati na pogreške'

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2018. u 19:33 2018-11-09T19:33:40+01:00

»Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas, jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu. I opet ponavljam, komunikacija I barem malo strpljenja, jako su važni, na to su stotine žena ukazivale«, proučila je Ivana Ninčević Lesandrić

ZAGREB Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić u petak je, nakon objavljenog priopćenja Ministarstva zdravstva, poručila kako se nitko ne smije ustručavati ukazati na pogreške te naglasila kako su komunikacija i malo strpljenja jako važni.

»Kada sam odlučila progovoriti o svom osobnom slučaju i iznijeti svoju intimu, na umu sam imala potaknuti odgovorne da prestane praksa za ženu fizički bolnog postupka. On se, u današnjim uvjetima, prilično jednostavno može učiniti manje bolnim. Jer, psihičku bol i traumu kada izgubite dijete, ne može baš ništa ublažiti«, istaknula je Ninčević Lesandrić.

Naglasila je kako je itekako važna komunikacija i empatija liječnika prema pacijentici jer bi, kaže, to mogao biti dobar put da se ženama olakša ova trauma: da im se objasni postupak i posljedice, a ne da se pokušava osporiti svaku riječ jer su se pogrešno izrazile – nije kiretaža nego vakum, nije vezanje nego fiksiranje.

Posve je jasno, dodala je, da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička i fizička trauma.

»Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas, jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu. I opet ponavljam, komunikacija I barem malo strpljenja, jako su važni, na to su stotine žena ukazivale«, proučila je Ivana Ninčević Lesandrić.

Izrazila je nadu da će se tretman pacijentica ipak poboljšati.

»Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu«, rekla je.

Poručila je i kako smatra da bi trebali biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se sankcionira i na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. »Tome težim i za to se zalažem«, zaključila je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.