Neće popustiti

Ivan Pernar dobio sina, odbija ga cijepiti

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek, screenshot Facebook

Foto Darko Jelinek, screenshot Facebook



Saborski zastupnik Ivan Pernar objavio je kako je dobio sina, ali i da su ga on i njegova partnerica odbili cijepiti. Navodi da oboje ‘imaju svoje mišljenje i nemaju namjeru popustiti pritisku medija i farmaceutske industrije’.


– Odbili smo da se djetetu daju ikakva cjepiva jer imam loša iskustva s prvim sinom, a naslušali smo se iz prve ruke svakakvih horor priča od drugih roditelje. Cijepljenje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv, napisao je Pernar na Facebooku.


U komentarima ispod objave potvrdio je da dijete neće cijepiti niti jednim cjepivom iz kalendara cijepljenja. Odbili su i vitamin K.




Roditelje koji odbijaju cijepiti djecom u Hrvatskoj se kažnjava sa 2.000 kuna, no to ovisi o prijavi sanitarnoj inspekciji.


Otkako je 1968. godine u Hrvatskoj uvedeno obvezno cijepljenje protiv ospica, drastično se smanjio broj slučajeva te bolesti od koje je dotad, u prosjeku, obolijevalo 15-ak tisuća djece godišnje, u prosjeku ih umiralo petero, a petnaestak ostajalo trajno invalidno, pišu 24 sata.


– Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci, ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi, izjavio je još prošle godine ministar Kujundžić.



On smatra da se metodama prisile poput kazne od 2000 kuna ili odbijanjem upisivanja necijepljene djece u vrtiće ne postiže ništa.


Prije dva mjeseca je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) najavio uvođenje kazni od 2.500 eura za sve roditelje koji ne cijepe djecu. Proljetos je protiv svih roditelja koji odbijaju cijepiti djecu protiv ospica srbijansko ministarstvo zdravstva pokrenulo 1.256 prekršajnih postupaka, a njih 48 je i osuđeno.