Širenje aktivnosti na Hrvatsku

Istraživanje jadranskih naftnih polja prilika za Gabrielea Volpija?

Bojana Mrvoš Pavić

Gabriele Volpi/Foto M. Aničić

Gabriele Volpi/Foto M. Aničić

Na svakom će istražnom polju niknuti jedna istražna bušotina koja će zapravo tek pokazati ima li, i koliko nafte i plina na određenom terenu. Ulaganja u snimanja i istražne bušotine na deset polja iznosit će četiri milijarde kuna



U prvih pet, istražnih godina u Jadranu, radit će se 3D seizmičko snimanje podmorja, koje će pokazati kolike će biti dubine ležišta istražnih bušotina.


Na svakom će istražnom polju niknuti jedna istražna bušotina koja će zapravo tek pokazati ima li, i koliko nafte i plina na određenom terenu. Ulaganja u snimanja i istražne bušotine na deset polja iznosit će četiri milijarde kuna.


To bi trebalo utjecati i na razvoj popratne, lokalne industrije, rast potrošnje i otvaranje novih radnih mjesta. Očekuje se da će 60 posto uloženog u istražne investicije biti usmjereno na lokalna ulaganja.




Kako je kazao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, domaća poduzeća se već spremaju kontaktirati odabrane koncesionare, pri čemu, naglasio je, nije riječ samo o domaćim brodogradilištima.


U tom kontekstu valja spomenuti i nedavnu izjavu Gabrielea Volpija, vlasnika NK Rijeka koji se bavi, između ostalog, izgradnjom opreme za naftne bušotine te prijevozom materijala do platformi, o tome kako će uskoro svoje aktivnosti proširiti i na Hrvatsku.


 »Razgovaramo s Hrvatskom vladom, ministrom odgovornim za razvoj istraživanja i eksploataciju nafte i plina«, kazao je Volpi našem listu prije nekoliko dana.