Što stranke misle o gospodarstvu

“Istraga” poslodavaca: SDP neće odgovoriti HUP-u na 16 pitanja?

Bojana Mrvoš Pavić

HUP nedavno s Dana poduzetnika poručio da se reforme ne smiju odgađati – Ante Todorić, Ante Vlahović, Gordan Maras  i  Emil Tedeschi / Foto D. KOVAČEVIĆ

HUP nedavno s Dana poduzetnika poručio da se reforme ne smiju odgađati – Ante Todorić, Ante Vlahović, Gordan Maras i Emil Tedeschi / Foto D. KOVAČEVIĆ

Kako se može čuti iz SDP-a, oni su HUP-ova pitanja proslijedili Vladi, budući da se, napominju, rad SDP-a ne može odvojiti od rada Vlade. Hoće li iz Vlade na njih  biti odgovoreno, službeno nismo doznali



ZAGREB  Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) koja je krajem svibnja svim političkim strankama poslala 16 pitanja o tome kako će, konkretno, riješiti najveće gospodarske probleme u državi, za sada su odgovorili HSS, ORaH, HDZ i HNS, Reformisti Radimira Čačića, dok ostali, pa tako ni SDP, još nisu. Kako se neslužbeno može čuti, stranka premijera Zorana Milanovića to niti nema namjeru učiniti.


Uvjeren kako će se i ovaj put predizborni programi temeljiti na općim ciljevima kao što su smanjenje nezaposlenosti i rasterećivanje gospodarstvenika, HUP je odlučio stranke pitati kojim će konkretnim alatima i mjerama te ciljeve pokušati i ostvariti.



Dio Vlade, odnosno HNS, HUP-ova pitanja nije ignorirao, već je na njih odgovorio, dok je potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i otišao na sastanak u HUP, jednako kao i, prije njega, HSS ili HDZ. »Ako bitka u kampanji bude ideološka i bude se vodila oko partizana i ustaša, mi kao liberalna demokracija i kao HNS gubimo, ali ako bitka bude oko toga kakav će biti rast, na čemu ćemo ga temeljiti i što je budućnost Hrvatske, onda imamo veliku šansu uspjeti i zato inicijativu HUP-a u potpunosti podržavamo«, poručio je Vrdoljak s tog sastanka.




»Želimo i trebamo konkretne odgovore i konkretne planove aktivnosti koji će promijeniti sadašnju neodrživu situaciju. Izgovori poput toga da nova Vlada nakon izbora prvo treba snimiti stanje pa tek onda razmišljati što će točno učiniti, više ne prolaze. Zato od stranaka tražimo da prije izbora građanima jasno kažu što će i kako učiniti ako dobiju priliku voditi zemlju«, poručila je u svibnju predsjednica HUP-a Gordana Deranja. »Kako ćete se obvezati na poštovanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju«, »Kad i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj zemlje«, »Kako ćete već u prvoj godini mandata otkloniti najveće administrativne i investicijske barijere« ili »Kad i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?«, samo su neka od pitanja poslana strankama. Nakon što im stignu svi odgovori, poručeno je iz HUP-a, analizirat će ih te usporediti gospodarske programe stranaka.


Prvi je HUP-u odgovorio HSS, nakon njega i rijetki ostali – Radimir Čačić, ORaH te HDZ, čiji je predsjednik Tomislav Karamarko na sastanku u HUP-u poručio kako su Hrvatskoj potrebni radikalni rezovi. Buduća će HDZ-ova Vlada, najavio je, žestoko započeti svoj mandat i u prvih šest mjeseci do godine dana provesti ključne reforme.


Kako se može čuti iz SDP-a, oni su HUP-ova pitanja iz stranke proslijedili Vladi budući da se, napominju, rad SDP-a ne može odvojiti od rada Vlade. Hoće li iz Vlade na njih HUP-u biti odgovoreno, službeno nismo uspjeli doznati, no neslužbeno se može čuti da premijer nema namjeru to učiniti. U SDP-u smatraju da su dobri, i sve bolji gospodarski rezultati Vlade najbolji odgovor HUP-u. Nemaju namjeru ići u HUP na sastanak, svojevrsno »predizborno ispitivanje«, neslužbeno odgovaraju u premijerovoj stranci.  SDP  još nije zatražio sastanak s HUP-om, kazala je prije nekoliko dana predsjednica HUP-a, no uvjerena je da hoće jer će i SDP, dodala je, izaći na parlamentarne izbore.