Kobni nalet tenka

Istraga o pogibiji dragovoljnog ročnika traje, naizgledniji krivac – ljudska greška

Danko Radaljac

Podsjetimo, Marko Zalović je stradao 14. kolovza kad je tijekom pješačke obuke koju je obavljao skupa s drugim ročnicima, na kanal uz cestu u kojem se on nalazio naletio tenk M-84 koji se vraćao sa specijalističke tenkovske obuke na drugom kraju poligona.



ĐAKOVO Nastavlja se istraga nakon smrti ročnika Marka Zalovića na vojnom poligonu Gašinci u blizini Đakova, a službenih informacija za sada nema. No, neslužbeno se saznaje kako je sve izvjesnije da se radilo o ljudskog pogrešci, jer pregledi tehnike, odnosno tenka M-84 nisu pokazali nikakve greške u voznim sustavima.


Stručnjaci su rastavili sve bitne vozne sustave u samom tenku, i nisu našli nikakav kvar koji bi mogao biti odgovoran za skretanje s ceste koje je dovelo do tragedije. Još uvijek se ipak obavljaju dodatni pregledi sustava koji nemaju veze sa samom vožnjom, ali koji su mogli utjecati na posadu u spornom trenutku.


Ipak, kako se saznaje, svi koji rade na slučaju sve su bliži uvjerenju da je za tragediju, na žalost, kriva ljudska pogreška. MORH do dovršetka istrage i rada povjerenstva koje je organizirano ne namjerava izlaziti s detaljima.




Potrebno je napomenuti da je u tenku M-84 u trenutku tragedije bila posada isključivo profesionalnih vojnika, među kojima su bili i vojni instruktori.


Podsjetimo, Marko Zalović je stradao 14. kolovza kad je tijekom pješačke obuke koju je obavljao skupa s drugim ročnicima, na kanal uz cestu u kojem se on nalazio naletio tenk M-84 koji se vraćao sa specijalističke tenkovske obuke na drugom kraju poligona. Nesretni ročnik pokopan jejoš u petak u selu Martin kod Našica, gdje je i živio.


Njegova smrt još je jednom pokazala kako poligon u Gašincima jednostavno nije adekvatno mjesto za sve obuke koje se na njemu obavljaju. Naime, taj je poligon namjenjen za obuku ročnika, kadeta te specijalističke pješačke i tenkovske obuke profesionalaca.


Na jednom mjestu u isto vrijeme se tako nalazi veliki broj vojnika s različitom razinom vojnog znanja, čime se povećava mogućnost tragičnog događaja.